image
Sursa foto: Privesc.eu

Andrei Năstase: Lupta anticorupție nu poate fi asumată de politicieni corupți; Cu ei trebuie să înceapă curățenia în RM

Lupta anticorupție nu poate fi asumată de politicieni corupți. Or, anume cu politicienii trebuie să înceapă curățenia în Republica Moldova.

Este declarația liderului Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, făcută la finalul conferinței organizate de Transparency International Moldova - „Joinining Efforts Against Impunity and political Corruption”.

În opinia lui Andrei Năstase, astăzi, în Republica Moldova, despre lupta anticorupție doar se vorbește, nu se face. La finanțul conferinței, liderul Platformei DA a punctat mai multe teze pe pagina sa de Facebook:

- Corupția generează efecte devastatoare pentru orice stat. Eliminarea acestor efecte este mult mai costisitoare decât eliminarea cauzelor.

- Corupția nu este o noțiune depersonalizată. Nu există corupție fără corupător și fără corupt. Cu alte cuvinte, dacă fiecare dintre noi ar decide în interiorul propriei sale conștiințe să nu mai corupă, nu ar mai exista corupți.

- Corupție, mare sau mică, există în fiecare țară. În Moldova există corupție generalizată. În Moldova, corupția este un cancer care ucide încet, sigur și ireversibil.

- Corupție va exista atâta vreme cât Justiția nu va fi liberă, atâta vreme cât sancțiunile pentru corupție nu vor fi cu adevărat drastice, iar condamnările nu au și o componentă care să genereze exemple.

- Corupția generalizată din Moldova, compromite repartizarea corectă a resurselor, polarizează economic societatea, ajută la formarea unei grupări oligarhice, foarte bogate, grupare care are acces preferențial sau exclusivist chiar la resurse.

- Corupția generalizată nu permite dezvoltarea unei clase de mijloc, o clasă de oameni independenți, cu afaceri mici sau mijlocii.

- Corupția generalizată, accesul mafiot la resursele bugetare, căci despre asta este vorba, face în așa fel încât lucrările sau serviciile furnizate de cei corupți să nu raspundă setului de exigențe normale. Coruptul nu poate face o recepție corectă a lucrărilor, pentru că el a fost mituit. Totul nu este altceva decât un carusel al efectelor negative pentru țară și pentru oameni.

- Atunci când este vorba despre corupție la scară mică sau mare acestea trebuie dovedite. Corupția generalizată, așa cum este cea din Republica Moldova, este evidentă. Se vede și se simte!

- Corupții și corupătorii nu se mai feresc, nu mai au nici un fel de teamă de Justiție, pentru că și Justiția este captivă, procurorii si judecătorii sunt corupți.

- Corupția generalizată generează deznădejde și resemnare.

- Corupția generalizată generează sărăcie, infracționalitate, disoluția instituțiilor statului.

- Corupția generalizată asigură fonduri ilicite partidului de la putere și anihilează eforturile Opoziției de a balansa și anula polarizarea societății.

- Un sistem corupt se consolidează prin conexiune mafiotice, prin șantaj încrucișat, prin acțiuni de intimidare.

- Marea majoritate a populației din Moldova consideră că țara se îndreaptă într-o direcție greșită și este convinsă că principala cauză este corupția generalizată. 7 din 10 cetățeni ai Moldovei sunt convinși de acest lucru.

- Corupția înseamnă, în primul rând sărăcie. Un stat corupt, înseamnă un popor sărac Corupția generalizată duce până la anularea votului popular, iar cel mai bun exemplu este Moldova.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: