image
Sursa foto: Maxim Orândaş // Facebook

Psihologul Maxim Orândaș: „Pandemia a fost un puternic factor declanșator al anxietății”

Cu o experiență profesională de aproape cinci ani, psihologul Maxim Orândaș încurajează mersul la terapie, mai ales că omul de astăzi este stresat. Tot el spune că depresia e o problemă atât de complexă, încât o carte sau un curs nu este suficient pentru prevenirea și soluționarea ei, iar tristețea este o emoție firească. Dacă te întrebi cum a afectat pandemia activitatea umană, dacă psihologul are nevoie de psiholog și cu ce probleme se confruntă omenirea în aceste timpuri tulburi poți găsi răspunsul la întrebările tale în acest interviu.

Maxim Orândaș este psihologul cu studii superioare în psihologie (USM, Facultatea de Psihologie, Științe ale Educației, Sociologie și Asistență Socială) și cu o formare profesională în Terapia Cognitiv Comportamentală (TCC), acreditată de Colegiul Psihologilor din România.

În prezent, activează la Regia Transport Electric în calitate de psiholog, dar face ședințe și online.

-Cu ce probleme apelează la psiholog mai des angajații de la Regia Transport Electric?

-Multe detalii nu pot spune, însă cea mai des întâlnită solicitare este cum să facă față stresului.

-Pentru medici, a profesa în domeniu înseamnă a salva vieți. Pentru zidari înseamnă a construi case. Ce înseamnă pentru un psiholog a lucra în acest domeniu?

-Psihologul îi ajută pe oameni să conștientizeze cum funcționează anumite procese mintale, reacții psihofiziologice, gânduri și comportamente automate ale acestora, care le afectează viața.

-Cum arată omul de astăzi din punct de vedere psihologic?

-Omul de astăzi este stresat. Grijile cotidiene, relațiile interpersonale, situația financiară precară, fricile personale și incertitudinea îl fac să se simtă într-o permanentă goană a supraviețuirii.

„Există în societate percepția că este rușinos să apelezi la un psiholog...”

-Potrivit unor studii, unii oameni privesc cu suspiciune persoanele care apelează la un specialist în domeniul pshihologiei, de ce?

-Există în societate percepția că este rușinos să apelezi la un psiholog, întrucât asta ar însemna că ”nu ești normal”, ceea ce-i total greșit.

Unii mai consideră mersul la psiholog o pierdere de timp și bani, pentru că ”ai putea să te descurci și singur”.

Toate acestea se întâmplă, de cele mai deseori ori din cauza unor erori cognitive: preferăm să credem în opinia unui prieten/ vecin, decât într-un articol științific.

-Această atitudine s-a schimbat de-a lungul timpului?

-Cu siguranță! Avem o generație, care tinde spre o informare corectă. Un rol deosebit îl au chiar și bloggerii/influencerii, mass-media, care contribuie la promovarea serviciului psihologic și a grijii față de propria sănătate mintală.

-Și, totuși, este o rușine astăzi să mergi la psiholog sau nu?

-Pentru unii, încă este o rușine, pentru că trăim într-o societate colectivistă și depindem de opinia oamenilor din cercul nostru apropiat. Dar făcând o comparație cu 5-10 ani în urmă, lucrurile au evoluat la acest capitol și, din fercire, tot mai multă lume apelează la psiholog.

Maxim Orândaș // FacebookMaxim Orândaș // Facebook

-Prin prisma experienței dvs, care sunt cele mai mari probleme psihologice pe care le întâmpină oamenii din Republica Moldova?

-Probabil voi răspunde la întrebarea aceasta prin prisma solicitărilor pe care le primesc în cadrul ședințelor: ”Vreau să trec peste o despărțire!”; ”Cum să-mi iert părinții?”; ”Am probleme cu somnul...”; ”Vreau să comunic ușor cu cei din jur!”; ”Mă simt epuizat/ă...” ș.a.

Cu alte cuvinte, mulți se confruntă cu anxietatea, depresia, tulburările de personalitate și fobiile.

-Pornind de la premisa faptului că este o normalitate să ceri ajutorul unui specialist atunci când simți nevoia. Care este momentul sau „pragul” când oamenii vin și cer ajutor?

-Oamenii apelează la psiholog atunci când mecanismele lor de coping (mecanisme de adaptare la stres) nu mai funcționează sau le sunt atacate valorile principale (de exemplu: riscă să-și piardă familia/ job-ul/ prietenii).

Maxim Orândaș // FacebookMaxim Orândaș // Facebook

„(...)tristețea este o emoție firească...”

-Ce cărți, cursuri, studii trebuie să facă un om așa încât să nu fie prada tristeții sau a depresiei?

-De exemplu cartea lui Robert L. Leahy ”Învinge depresia înainte să te învingă ea pe tine” oferă o prezentare atentă și echilibrată a depresiei și a modului în care poate fi depășită, folosind strategii verificate și testate, însă aceasta nu-ți garantează faptul că pe parcursul vieții nu te vei întâmpina cu această boală a sec. XXI.

Depresia e o problemă atât de complexă, încât o carte sau un curs nu este suficient pentru prevenirea și soluționarea ei.

În ceea ce privește tristețea, este o emoție firească, care e des întâlnită în viața cotidiană. Ea ne ajută să înțelegem experiențele din trecut, de aceea n-ar trebui să tindem spre evitarea acesteia.

-Știm că terapia sau ședințele variază de la caz la caz. Te adresezi la psiholog în momentele critice sau acesta îți devine un mentor pe tot parcursul vieții?

-Unii fac psihoterapie până rezolvă o problemă anumită, alții aleg să mai continue ședințele chiar dacă și-au atins scopul inițial.

Din punctul meu de vedere, oamenii trebuie să frecventeze ședințele de psihoterapie până în momentul când și-au atins obiectivul. În caz contrar, apare întrebarea de ce să mai fie nevoie de psiholog dacă nimic nu mai deranjează?

Dacă există dorința și necesitatea de a avea un mentor pe parcursul vieții, atunci se poate de apelat la serviciile de Coaching.

-Pandemia a afectat fiecare sferă a vieții și activității umane. A crescut pe timp de pandemie numărul persoanelor care apelează la psiholog?

-Pandemia a fost un puternic factor declanșator al anxietății, fapt ce a adus și la creșterea numărului de solicitări la psiholog.

Incertitudinea, despărțirile, pierderea jobului și izolarea au influențat în așa mod oamenii, încât aceștia au înțeles cât e de important ajutorul unui specialist în sănătatea mintală.

Maxim Orândaș // FacebookMaxim Orândaș // Facebook

-Este nevoie de școală pentru a profesa în acest domeniu?

-Evident! Și nu doar de școală/universitate este nevoie, dar și de cursuri de formare continuă. Psihologia e un domeniu, care se dezvoltă cu pași rapizi, de aceea trebuie să fii mereu la curent cu ultimele noutăți și cercetări.

„Psihologul este și el om, care se întâmpină la rândul său cu diverse probleme.”

-Are nevoie psihologul de un psiholog?

-Societatea, de obicei, consideră că psihologul deține puteri supranaturale, ba chiar poate citi și gândurile, însă psihologul este și el om, care se întâmpină la rândul său cu diverse probleme. De aceea, dacă psihologul simte și dorește să apeleze la alt psiholog, el o va face.

Există și alt aspect al acestei întrebări, atunci când psihologul, în unele terapii, chiar are obligația de a face psihoterapie personală. Acest lucru se face pentru a evita proiectarea propriilor traume/ probleme pe cazurile clienților săi.

-Un sfat pentru oamenii care își caută liniștea...

Să nu permită unei probleme să-i aducă într-o stare critică și să nu ezite să ceară ajutor!

-Și un sfat pentru un psiholog aflat la început de drum...

-Să înceapă practica cât mai devreme!

Iar acum vă propun un joc creativ. Eu spun câteva cuvinte, iar dvs răspundeți cu ceea ce vă vine prima dată în minte:

-Oameni- viață

-Stres- reacție fiziologică

-Studii- investiție

-Psiholog- menire

-Anxietate- control

-Fericire- goană

Autor: Victoria Surdu

Noutăţile partenerilor

comentarii: