image
Sursa foto: jurnal.md

Raportul privind activitatea Guvernului, criticat în Parlament; „Nu reflectă realitatea; Faceţi banchet pe timp de ciumă”

După mai multe laude la adresa activităţii cabinetului de miniştri, premierul Pavel Filip, care a prezentat astăzi Programul de activitate al Guvernului, a fost luat la întrebări şi criticat de mai mulţi parlamentari. Au răsunat nemulţumiri din partea mai multor fracţiuni parlamentare, care au afirmat că raportul nu coincide cu realitatea.

După prezentarea raportului, preşedintele fracţiunii parlamentare PLDM, Tudor Deliu, a spus că Filip a lăsat în umbră problemele actuale cu care se confruntă societate şi a adus lauri actualei guvernări.

„Am ascultat raportul prezentat de prim-ministrul Filip. Este unul standard, fără reflectarea realității din RM. De ce nu aţi scos in evidenţă problemele cu care se confruntă societatea? Suntem restanțieri la lupta împotriva corupţiei şi asta a stopat invențiile străine. UE nu mai poate finanţa o ţară cu regim hibrid. Există justiţie selectivă. Comenzile stăpânului influențează deciziile. Grupuri de interese influenţează justiţia. Instituţiile sunt politizate. Justiţia lui Plahotniuc este indulgentă cu Şor, unul dintre principalii beneficiari ai jafului secolului. Nu mai are rost să înfrumuseţăm raportul şi să aducem lauri. Faptele vorbesc, nu înșiruirile de fraze din raport. Ţara rămâne cea mai săracă din Europa. Banchet pe timp de ciumă asta faceți. Moldova rămâne fără oameni”, a declarat Tudor Deliu.

„Am analizat raportul privind activitatea Guvernului. Am auzit cuvinte precum succes, consolidare îmbunătățire. Parcă trăim într-o poveste de succes. Dar este şi un alt raport publicat de SUA, unde se spune că corupţia rămâne o problemă serioasă. Guvernarea a eşuat să pedepsească corupţia şi cei vinovați rămân nepedepsiţi. Autorităţile ignoră legile anticorupţie. Interesele unor persoane influenţează luarea deciziile în stat. Migrația politică fără precedent a demonstrat nivelul de corupţie în Parlament. Cazul Brăguţă arată problemele din sistemul penitenciar. Există şi presiune asupra presei. Credeţi că hrişca şi banii vă vor ajuta să rămâneţi la guvernare? Vă înşelaţi. Credeţi că veţi scăpa de pedeapsă? Vă înşelaţi, va fi un sfârşit”, a menţionat deputatul PCRM Ina Şupac.

Chiar dacă în plenul Parlamentului au răsunat critici dure, deputatul PD Marian Lupu a spus că acestea nu au fost argumentate, lăudând activitatea Guvernului Filip. Şi vicepreşedintele Parlamentului, Valeriu Ghileţchi, nu a fost scump la laude.

Totodată, în cadrul dezbaterilor liderul PL, Mihai Ghimpu, l-a întrebat pe Filip „de ce nu sunt întorşi banii de la cei care au furat miliardul”.

Referindu-se la acest subiect, Filip a spus că furtul miliardului a fost o lecţie, care a arătat care sunt deficienţele sistemului bancar.

Precizăm că Pavel Filip a prezentat astăzi în plenul Parlamentului Programul de activitate al Guvernului 2017-2018.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: