image
Sursa foto: jurnal.md

Automobilele SPPS, pe post de VIP taxi: Persoane terțe se plimbau cu mașinile Pazei de Stat chiar și peste hotarele RM

Mașinile Serviciului de Protecție și Pază de Stat ar fi fost folosite în scopuri personale și nu doar de angajați ai SPPS, ci și de către persoane terțe. Presupuse ilegalitate a fost constatată în cadrul unei cercetări interne a SPPS, care a sesizat Procuratura Generală.

„Este vorba despre noi cazuri de utilizare în scop personal a mașinilor de serviciu și chiar ieșirea cu acestea peste hotarele țării în interes propriu și încredințarea conducerii autoturismului de serviciu de către persoane terțe”, precizează serviciul de presă al SPPS.

Sesizarea a fost remisă ieri, 24 februarie 2021, iar la aceasta sunt anexate toate probele acumulate de SPPS.

Anterior, SPPS a anunțat demararea mai multor anchete de serviciu în vederea stabilirii unor presupuse acțiuni ilegale admise în perioada anilor 2019-2020. Este vorba despre:

- Utilizarea în scopuri personale a bunurilor încredinţate pentru exercitarea atribuţiilor funcţionale (automobilele de serviciu, carduri de combustibil, reparaţia mijloacelor de transport personale etc.).

- Avantajarea unor agenţi economici în procedurile de achiziții urmare cărora au fost procurate servicii de asigurare şi reparaţii auto.

- Instituirea insignei de apartenenţă contrar prevederilor actelor normative (bugetul fiind prejudiciat în sumă de aproximativ 80 mii lei).

- Închirierea unui spaţiu locativ în scop personal, în temeiul contractului de locaţiune achitat din bugetul Serviciului.

- Însuşirea unor sume bănești în schimbul combustibilului, pieselor auto și alte bunuri procurate din bugetul Serviciului.

- Favorizarea unor ofiţeri de protecţie.

- Decizia dubioasă de asigurare a protecției deputatului PSRM Ștefan Gațcan.

- Înstrăinarea terenului de 1,5 ha din str. Vasile Lupu 28. SPPS a primit în gestiune economică terenul respectiv în anul 2017 pentru construcția apartamentelor de serviciu. A fost achitat studiul de fezabilitate (cca 99.000 lei). Însă, în luna octombrie 2020 terenul a fost înstrăinat de către APP unui agent economic la prețul de 69 mln lei. În acest sens, Serviciul urmează să sesizeze Procuratura Anticorupție în vederea stabilirii circumstanțelor înstrăinării și cauzării prejudiciului.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: