image
Sursa foto: AFP

Der Spiegel: Noviciokul folosit în cazul lui Aleksei Navalnîi, mai puternic decât variantele anterioare

Șeful serviciului de informaţii externe german ar fi dezvăluit, la o întâlnire secretă, că agentul neurotoxic de tip noviciok folosit pentru a-l otrăvi pe opozantul Kremlinului Aleksei Navalnîi, internat în prezent la terapie intensivă într-un spital din Berlin, a fost mai puternic decât variantele folosite anterior, susține „Der Spiegel”.

Revista germană, preluată de Reuters, scrie că o delegaţie din partea Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) ar fi efectuat deja o vizită la spitalul din Berlin în care Navalnîi este internat.

Agentul neurotoxic Noviciok a fost utilizat şi împotriva fostului spion dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia în 2018, în Anglia. Potrivit autorităţilor britanice, GRU, serviciul de informaţii al armatei ruse, este principalul suspect. Acest caz a dus la instituirea de sancţiuni occidentale împotriva Rusiei.

Rusia anunță că un martor în cazul Navalnîi ar fi părăsit țara

În acelaşi timp, poliţia transporturilor din Tomsk, unde s-a aflat Navalnîi înainte de a se îmbarca în avionul spre Moscova, a anunţat că a stabilit cronologia deplasărilor lui Aleksei Navalnîi în Siberia şi ce a băut acesta înainte de a i se face rău în avion luna trecută, iar acum încearcă să localizeze un martor care ar fi părăsit ţara, scrie Agerpres.

Ministerul de Interne rus precizează într-un comunicat că poliţia a interogat cinci dintre cele şase persoane care l-au însoţit pe Navalnîi în călătoria sa în Siberia, iar în prezent este în căutarea celei de-a şasea, Marina Pevcih, rezidentă britanică care ar fi plecat în Germania pe 22 august.

Spitalizat în comă la sfârşitul lunii august în Siberia, după ce i se făcuse rău în avion, Navalnîi (44 de ani) a fost transferat la Berlin, unde medicii au concluzionat că el a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din clasa noviciok, conceput în perioada sovietică în scopuri militare.

Berlinul şi partenerii săi occidentali cer explicaţii Moscovei, care respinge categoric aceste acuzaţii şi a iniţiat deocamdată doar verificări preliminare în acest caz, fără a deschide o anchetă.

Poliţia rusă a anunţat vineri că îi va cere Germaniei să-i permită interogarea opozantului rus Aleksei Navalnîi.

Aleksei Navalnîi a fost scos din coma indusă și este receptiv la comenzile medicilor, au anunțat luni reprezentanții spitalului din Berlin unde opozantul rus este internat.

Noutăţile partenerilor

comentarii: