image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Disperați, fermierii cer ajutorul Guvernului României: „Guvernul de la Chișinău continuă să aibă o abordare superficială”

Patru mari asociații din domeniul agricol – Federația Națională a Fermierilor, Uniunea Republicană „Uniagroprotect”, Federația Națională a Agricultorilor „FARM” și Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct” au trimis o scrisoare în care solicită suportul Guvernului României, în situația de criză fără precedent, provocată de secetă în care s-au pomenit agricultorii din RM.

„Înțelegem perfect că și frații noștri agricultori din România se confruntă cu o situație similară, dar situația extrem de complicată ne obligă să acționăm în consecință, mai ales după întâlnirea reprezentanților celor patru asociații cu prim-ministrul RM, Ion Chicu. Cu mare regret constatăm că Guvernul de la Chișinău continuă să aibă o abordare superficială și chiar iresponsabilă vis-a-vis de situația care s-a creat în agricultură”, se spune în adresare.

„Asociațiile noastre au relații foarte strânse de colaborare cu asociațiile reprezentative ale fermierilor din România. Noi cunoaștem foarte bine și suntem profund recunoscători autorităților de la București pentru sprijinul generos și multiplu acordat cetățenilor RM în cele mai dificile momente de la 1991 până în prezent, dar care, cu regret, nu întotdeauna au fost apreciate de către conducerile politice de la Chișinău”, se mai spune în adresare.

În context, asociațiile din RM solicită autorităților din România să examineze posibilitatea acordării unui ajutor umanitar pentru agricultorii din RM.

Amintim că fermierii din RM protestează deja mai bine de o săptămână. Aceștia insistă ca suma compensațiilor pentru un hectar de pământ afectat de secetă să fie de 3000 de lei, nu de 1500, cât este dispus să ofere Guvernul. Totodată, agricultorii solicită elaborarea unui proiect de lege privind rambursarea TVA pentru achitarea impozitelor aferente plăților sociale și a impozitului funciar, dar și soluția clară privind eșalonarea creditelor.

Deputații din opoziție susțin că banii pentru majorarea compensațiilor pot fi identificați prin realocarea cheltuielilor. Potrivit lor banii pot fi luați de la Fondul de Subvenționare, dar și de la Fondul de susținere a economiei.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: