image
Sursa foto: jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Răceală sau COVID-19? Medic pediatru: „Părinții fac mai multe greșeli, încercând să trateze singuri copiii acasă”

Tusea este metoda prin care organismul încearcă să menţină căile respiratorii libere, curăţând gâtul de spută. Totuși, dacă aceasta durează mai mult timp este cazul să prezentați copilul la medic. Deoarece infecția cu noul coronavirus și răcelile de sezon au simptome foarte asemănătoare, pot fi cu ușurință încurcate. Olesea Guler, medic pediatru cu o experiență de 16 ani în domeniu, ne-a explicat care sunt diferențele și la ce trebuie să atragem atenția în primul rând.

În cazul copiilor, este o mare provocare pentru părinți să deosebească o răceală de infecția cu noul coronavirus.

„Conform celor mai recente studii și cercetări, s-a constatat faptul că orice semn de răceală poate fi considerat simptom al infecției cu Covid-19. Până nu demult rinoreea nu era simptom al infecției cu SARS-CoV-2, fapt eronat. Deci, orice persoană cu simptome ale infecției respiratorii acute (febră, rinoree, dureri în gât, voce răgușită, tuse uscată, dispnee, cefalee, oboseală, mialgii, pierderea mirosului și a gustului) sau digestive acute (greață, vome, diaree, dureri abdominale) pot fi simptome suspecte. Diagnosticul se bazează pe efectuarea testului PCR SARS-CoV-2”, a spus Olesea Guler.

Olesea Guler medic pediatruOlesea Guler medic pediatru

Tusea la copii reprezintă un simptom care poate fi prezent în diverse patologii ale sistemului respirator și nu doar. Potrivit medicului pediatru Olesea Guler cauzele pot fi următoarele:

- Secreții nazale posterioare care în poziție orizontală la somn se acumulează în rinofaringe și provoacă o tuse iritativă;

- Tusea în poziție orizontală cauzată de refluxul gastroesofagian;

- Tusea în timpul somnului sub formă de accese însoțite de dispnee expiratorie, ca simptom al astmului bronsic;

- Tusea uscată, superficială cauzată de inflamația faringelui;

- Tusea latratoare, chinuitoare, însoțită de voce răgușită ca simptom al laringotraheitei;

- Tusea șuierătoare, în caz de obstrucție bronșică de diverse cauze;

- Tusea alergică care este uscată se manifestă la un copil fără febră și apare brusc datorită inhalării unui alergen;

- Tusea umedă ca simptom al infecțiilor respiratorii acute;

- Tusea convulsivă ce se manifestă în inspir, ca rezultat al infecției cu Bordetella pertusis.

Specialiștii atrag atenția că este total contraindicat să administrăm copilului siropuri sau medicamente fără recomandarea medicului. Iar, administraţia Statelor Unite pentru Alimente şi Medicamente (U.S. Food and Drug Administration – FDA) încă din anul din 2008 a anunțat că la copiii sub 4 ani siropurile pentru tuse nu au rezultatul prevăzut, iar efectele adverse pot fi periculoase.

„Tusea persistentă cu durata peste 3 săptămâni sau tusea însoțită de dereglări de respirație necesită adresarea la medic. De obicei părinții fac mai multe greșeli, încercând să trateze singuri copiii acasă. Administrează sirop pentru tuse atunci când nu este indicat. Nu toate tipurile de tuse necesită administrarea unui sirop. De asemenea, administrează sirop pentru tuse copiilor până la 2 ani, ceea ce este contraindicat. Exagerează cu durata tratamentului prin nebulizare sau administrează preparatele după ora 17.00, astfel provocând accese de tuse nocturnă. Consecințele unei tuse persistente ar fi suprainfectarea bacteriană și necesitatea administrării antibioticelor”, susține specialistul.

Copilul poate fi contagios din prima zi sau cu o zi înainte de apariția simptomelor și până în mediu 5 zile de la debutul bolii. Astfel, în primele 5 zile acesta trebuie izolat la domiciliu, iar după, dacă se simte bine, poate fi readmis în colectivitate.

„Părinții trebuie să atragă atenție la următoarele semne de pericol: copilul este irascibil sau apatic și somnolent, are o respirație dificilă și accelerată. Totodată, nu bea și nu mănâncă, are febră înaltă timp de 3-4 zile sau are tuse pronunțată care îi afectează activitatea zilnică și somnul”, a mai spus Olesea Guler.

Noutăţile partenerilor

comentarii: