image
Sursa foto: b365.ro

Mai mulți nevăzători riscă să rămână fără serviciu și fără bani petru a putea supravețui

Mai mulți muncitori nevăzători au intrat în conflict cu administrația întreprinderii „LuminTehnica”, care ar vrea să-i transfere într-o altă secție. Nemulțumiți, oamenii spun că în așa caz vor avea de pierdut din leafă. De partea cealaltă, șeful Asociației nevăzătorilor crede că problemele sunt create artificia

Ei sunt Vitalie, Tatiana, Ion și Aliona. Patru din cei șase angajați, care zilnic pot fi găsiți aici, între patru pereți, în secția unde sunt confecționate clește pentru prinsul rufelor. Oamenii spun că munca este grea, dar nu au încotro.

Toți au copii și dacă până nu demult primeau un salariu de 2 mii 610 lei lunar, curând ar putea să rămână cu nimic. Potrivit administrației întreprinderii „Lumintehnica”, secția de asamblare a cleștelor ar putea dispărea din cauza unor probleme de ordin economic. Asociația Nevăzătorilor a decis să transfere câteva din clădirile „Lumintehnica” la balanța întreprinderii ”Coroana universului” și, implicit, să fie transferați muncitorii. Aceștia sunt împotrivă.

Șeful asociației are altă părere în acest caz.

După multe discuții în contradictoriu, s-a decis ca bunurile imobile din subordinea „Lumintehnica” să treacă la balanța „Coroanei universului”, iar muncitorii să rămână acolo, unde și erau, doar că vor activa în șomaj tehnic, ceea ce înseamnă că vor primi doar jumătate din salariu.

Cei șase muncitori pot activa, conform legislației, în șomaj tehnic doar patru luni, însă oricum vor trebui să treacă în altă secție de producere pentru că adminstrația nu le va putea achita salariile. Potrivit Inspectoratului de Stat al Muncii, cinci la sută din numărul total de salariați este destinat persoanelor cu nevoi speciale, iar angajatorii sunt obligaţi prin lege să ofere locuri de muncă acestor categorii. În Republica Moldova sunt aproximativ 10 mii de nevăzători. 

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: