image
Sursa foto: gandul.ro

Condamnat în România, fostul deputat PSD Cristian Rizea continuă să se ascundă în RM, unde bucură de protecția lui Dodon

Fostul deputat român Cristian Rizea (PSD), anunțat în urmărire internațională în urma unei condamnări la patru ani și opt luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență și spălare de bani, continuă să se ascundă în Chișinău, scrie Gândul.ro.

Cristian Rizea duce o viață tihnită în capitala Republicii Moldova, în libertate și lipsit de griji financiare.

După toate aparențele nu derulează nicio activitate lucrativă, însă are venituri suficiente ca să dețină un apartament în cea mai luxoasă zonă a Chișinăului în complexul Crown Plaza Park, de pe str. București 96/1.

În plus, politicianul-fugar conduce o mașină de lux, duce copilul la școală privată, întreține o soție casnică și o amantă, iar majoritatea timpului și-l împarte între restaurantele de lux și apartamentul amantei. Sursele citate indică faptul că Rizea merge aproape zilnic la amanta lui, care locuiește pe adresa Chișinău, str. Lev Tolstoi 24/1, scara 1. Când merge în vizite, parchează automobilul în fața “Supermarket Nr. 1”. Anterior ieșeau la plimbare. În ultima perioadă însă nu se văd în afara apartamentului domnișoarei.

deputat fugardeputat fugar

Cum și-a premeditat fuga și pe ce filieră a obținut cetățenia RM

Intuind iminența condamnării definitive, Cristian Rizea a demarat demersuri pentru obținerea cetățeniei moldovenești încă din 2018, prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova în România.

Sursele Gandușl.ro arată că obţinerea acestor acte nu ar fi fost posibilă fără implicarea directă a funcţionarilor publici moldoveni afiliaţi PDM și PSRM, în special a celor care erau responsabili de pregătirea și semnarea decretelor de acordare a cetățeniei, adică direct din cabinetul Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon. Solicitarea de urgentare a acordării cetățeniei a venit din partea lui Artur Gumeniuc, care, la momentul respectiv, deținea funcţia de consilier al Președintelui Republicii Moldova pe domeniul apărării și securității naționale (Secretar al Consiliului Suprem de Securitate).

Astfel se explică faptul că familia Rizea a aterizat liniștită la Chișinău, în Republica Moldova, pe 1 februarie 2019. Pe lângă relația deja consolidată cu Serviciul de Securitate moldovean, prin prisma legăturii cu Gumeniuc, devenit adjunct, pentru a-și crea niște legături locale, Rizea a mai primit sprijinul unui fost coleg din PSD și al unor foști ofițeri de informații.

Printre susținătorii locali se regăsesc oameni de afaceri influenți precum Silvia Radu, candidată la funcția de președinte al Republicii Moldova în 2016 și Valentin Vizant, om de afaceri apropiat de politicieni din Chișinău din anturajul fostului președinte comunist Vladimir Voronin, precum și Vladimir Plahotniuc. De altfel, pe numele lui Vizant este înmatriculat bolidul de lux cu care circulă Rizea nestingherit în Chișinău.

rizearizea

Foarte interesant este și faptul că pe pașaportul lui Rizea apare ca autoritate emitentă ASP (Agenția Servicii Publice), aspect care aparent înseamnă că a fost emis la “comandă”, fără ca el să fie prezent.

rizearizea

Potrivit Gandul.ro, o simplă analiză a modalității în care a putut fi observat Cristian Rizea în Chișinău trădează o doză substanțială de sprijin din partea lui Vladimir Plahotniuc, dar și a lui Igor Dodon, precum și o incontestabilă apropiere de serviciile de informații:

• ex-deputatul fugar a obținut cetățenie moldovenească atât pentru el, cât și pentru familia sa în condițiile în care demersurile în obținerea acestora nu erau posibile fară sprijinul lui Plahotniuc, iar mai apoi al lui Dodon, fiind un aspect de notorietate faptul că este condamnat penal în România;

• el și membrii familiei au primit alte seturi de documente, sub alte nume, respectiv Mihai Cristian Luigi, Mihai Josett-Anne-Marie și Mihai Albert Cristian, aspect care nu ar fi fost posibil fără implicarea lui Artur Gumeniuc care, la rândul lui, are o colaborare strânsă cu Serviciile de Informații ale Federaţiei Ruse;

• duce în Chișinău o viață care se remarcă prin opulență, fără să aibă surse de venit constant. În acest punct se ridică o întrebare legitimă: ce oferă Cristian Rizea/Mihai Cristian Luigi celor care îl ajută la schimb pentru protecția și modul de viață opulent?

Cum își răsplătește protectorii?!

Având în vedere recentele dezvăluiri ale lui Cristian Rizea – ”Spovedania lui Rizea”, putem concluziona fără să greșim faptul că Igor Dodon și Serviciile de Informații ale Federației Ruse au demarat o serie de atacuri la adresa României prin intermediul fugarului Cristian Rizea, campanie de denigrare a clasei politice din România și de calomniere la adresa anumitor persoane, continuă sursa citată.

Cartea în cauză se constituie, în principal, într-un atac la adresa tuturor persoanelor care la un moment dat l-au supărat pe autor, însă se poate distinge cu claritate un atac virulent la adresa Secretarului General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, cât și inducerea ideii că România este o țară coruptă, în care democrația și autoritatea statală sunt în disoluție.

Zilele acestea, ”Mihai Cristian” se recomandă în Chișinău ca fiind director general al stației TV Realitatea din Moldova, post de televiziune derivat din postul românesc Realitatea TV, controlat de Maricel Păcuraru. De altfel, acest post i-a oferit sprijin prin publicitate gratuită în campania electorală președintelui Igor Dodon, încă un semn că legăturile fugarului duc ”vârful de putere” al Republicii Moldova

Surse din anturajul lui Rizea comentează despre o recentă deplasare a lui Păcuraru la Chișinău special pentru perfectarea înțelegerii cu politicianul fugar. Deal-ul a fost ca Rizea să-și extindă așa-zisele dezvăluiri și la dușmanii lui Păcuraru, în schimb ”Mihai Cristian Luigi” solicitându-i lui Păcuraru să îl sprijine pe Dodon pe canalele media deținute de acesta. De asemenea, se pare că în curând Păcuraru îi va aloca lui Rizea și spațiu de emisie pentru a populariza așa-zisele sale dezvăluiri.

Potrivit Gandul.ro, Dodon are o predilecție pentru protejarea fugarilor de justiție, episodul în care acesta s-a întâlnit în secret, în Grecia, cu Vladimir Plahotniuc fiind, de asemenea, de notorietate. În această operațiune, care a avut loc în august, ar fi fost implicat și oligarhul bulgar Vasil Bojkov. Bulgarul i-ar fi pus la dispoziție lui Dodon iahtul său, pentru a se deplasa la întâlnirea cu Plahotniuc. Dezvăluirea a fost făcută de jurnaliștii din Republica Moldova și a venit în contextul în care judecătorii moldoveni au emis un mandat de arestare în lipsă pentru Plahotniuc, acuzat de escrocherie, spălare de bani, organizarea și conducerea unui grup criminal.

Iată așadar că Dodon și-a făcut un ”renume” din protejarea infractorilor fugari, iar Rizea este unul dintre cei care beneficiază de ”imunitatea” acordată de șeful statului.

Citeşte mai mult despre

comentarii: