image
Sursa foto: Jurnal.md

Platforma DA propune un proiect de lege, ca părinții care stau acasă cu copiii din cauza carantinei să fie plătiți

Fracțiunea PPDA a înregistrat un proiect de lege în care solicită includerea unui nou aliniat în articolul 14. al Legii cu privire la indemnizația pentru incapacitatea temporară de muncă și alte prestații sociale. Noul aliniat prevede ca în situația de epidemie, în cazul în care este sistată activitatea instituțiilor de învățământ și este necesară îngrijirea copiilor până la 10 ani, să fie oferită indemnizația pentru carantină unuia dintre părinți.

„Miercuri, ministrul a spus ca părinții trebuie să-și ia concediu din cont propriu, neplătit, pentru a sta cu copiii acasă. Considerăm că nu este corect, deoarece multe familii au credite, unicul venit sunt salariile și nu-și pot permite să absenteze de la serviciu. În acest sens, am înregistrat ieri acest proiect de lege. Este o inițiativă importantă, care trebuie votată în regim de urgență din cauză că pe moment potrivit datelor statistice, din numărul de persoane angajate, cei care au cel puțin un copil de vârstă preșcolară este de 282 500 de persoane. Aceste familii vor fi afectate de închiderea școlilor ori a grădinițelor”, a menționat deputatul PDA, Liviu Vovc.

Deputatul a mai precizat că reprezentanții majorității parlamentare au menționat că e nevoie de avizul Guvernului. „Pentru prima lectură nu este nevoie, dar chiar azi voi transmite proiectul de lege Guvernului și voi insista să fie inclus pe ordinea de zi. Acum mulți părinți se confruntă cu dilema de a sta acasă din cont propriu ori de a merge la lucru pentru a putea achita creditele și facturile”, a mai spus deputatul.

Miercuri, 11 martie, și deputații fracțiunii PAS, Doina Gherman și Radu Marian au anunțat că au înregistrat un proiect de lege pentru ca părinții să fie plătiți când stau acasă cu copii din cauza situațiilor extreme.

Amintim că din cauza Covid-19 instituțiile de învățământ din republică și-au sistat activitatea până pe 23 martie.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: