image
Sursa foto: Agepres

Apelul Comisiei Europene în cazul Laurei Codruța Kovesi: România să respecte pe deplin principiul cooperării loiale

Comisia Europeană cere Guvernului României și autorităților române să respecte principiul cooperării loiale privind procedura de selecție a procurorului-șef european și amintește că raportul MCV a ridicat îngrijorări cu privire la Secția specială de anchetare a magistraților, cea care a plasat-o pe Laura Codruța Kovesi sub control judiciar, impunându-i mai multe interdicții.

„Deși nu putem comenta în legătură cu proceduri naționale, Comisia Europeană urmărește îndeaproape evoluția situației, în contextul procedurii de selecție pentru procurorul european. Este crucial ca toți candidații selectați să fie tratați în mod corect în acest proces. Așadar, Comisia Europeană face un apel la Guvernul României și la autoritățile române să respecte pe deplin principiul cooperării loiale, consacrat de tratat, privind procedura de selecție a procurorului-șef european.

Toți candidații trebuie să poată participa neîngrădiți la toate etapele acestui proces de selecție. Dacă mai țineți minte, Comisia Europeană a evidențiat deja îngrijorările serioase pe care le avem cu privire la Secția specială de anchetare a magistraților în ultimul raport MCV”, a declarat Margaritis Schinas, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, precizând că acesta este și poziția vice-președintelui Comisiei, Frans Timmermans.

Comisia Europeana, despre referendumul pe Justiție

Întrebat care este poziția Comisiei Europene cu privire la referendumul pe Justiție anunțat de Klaus Iohannis, purtătorul de cuvânt a răspuns că este important ca România să nu ia măsuri care să reverseze progresele făcute în lupta anticorupție și a vorbit despre „deteriorarea statului de drept în România”.

„Ca să fac un comentariu general despre situația din România, este important ca România să reia urgent reforma în Justiție și să nu dea înapoi de la angajamentele pe care și le-a luat și să nu ia măsuri care să reverseze progresul făcut în ultimii ani.

Organizarea referedumului este o decizie națională, noi respectăm dreptul oamenilor de a-și exprima voința. În ceea ce privește tema referendumului, poziția noastră despre reforma Justiției și deteriorarea statuilui de drept din România, nu mai este nevoie să precizez ce crede Comisia Europeană, am spus-o mai devreme. Vom urmări situația în zilele care urmează”, a adăugat acesta.

Noutăţile partenerilor

comentarii: