image
Sursa foto: Jurnal.md

RM este în pragul declanșării unui lockdown; Premierul Ciocoi: „Acest lucru recomandă toți experții internaționali”

Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, afirmă că Republica Moldova este în pragul declanșării unui lockdown, din cauza numărului în creștere a cazurilor de coronavirus. Acest lucru este recomandat și de către Organizația Mondială a Sănătății, spune Ciocoi.

Invitat în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV, Aureliu Ciocoi a afirmat că: „Suntem în pragul declanșării unui lockdown pe o scurtă perioadă de timp, ca să vedem dacă ne permitem să minimizăm cazurile. Acest lucru recomandă toți experții internaționali, inclusiv OMS, însă un lockdown eficient nu-l putem face fără ajutorul forțelor de ordine. În controlul lockdown-ului trebuie antrenate și efectivele Armatei Naționale. Lucru care poate fi făcut exclusiv prin declararea strării de urgență, doar de Parlamentul RM. Acest lucru poate fi făcut prin consolidarea tuturor puterilor în stat atunci când se va ajunge să luăm decizia respectivă. Până atunci mai sunt acțiuni pe care le interprindem, dar nu o să le numesc acum”.

Un eventual lockdown ar putea pune pe brânci economia Republicii Moldova paralizând-o, afirmă premierul interimar.

„Din punct de vedere economic, este adevărat că un lockdown pentru Republica Moldova este foarte riscant, inclusiv și din punct de vedere financiar, o paralizie a econimiei naționale nicidecum nu aducem profit în bugetul RM, or bugetul RM nu este în cea mai fericită situație în condițiile actuale. Asta deși, surprinzător și pentru mine, veniturile în primele două luni ale anului au fost foarte bune, chiar au depășit cifrele comparativ cu perioada similară a anului 2019. Indiferent de asta, este un lucru asupra căruia trebuie să ne decidem, atât din punct de vedere politic, cât și administrativ”, a mai punctat premierul.

Întrebat dacă acest subiect a fost discutat și cu conducerea Parlamentului, dar și cu cea a Preșidenției, Aureliu Ciocoi a menționat: „Urmează să am o discuție cu Biroul Permanent al Parlamentului. Am tatonat foarte atent poziția administrației prezidențiale și până la urmă trebuie să facem o analiză foarte minuțioasă a situației și riscurilor în așa fel ca să nu agravăm și mai mult alte domenii din RM. Încercăm să fim suficient de inteligenți ca să interprindem acțiunile care să diminueze extinderea COVID-19 în RM, pe de altă parte să nu admitem efectele colaterale asupra economiei RM.(...) După mine acest lockdown este deja eminent, dar pentru a reliza eminența respectivă este necesar coagularea tutoror ramurilor din stat”.

Emisiunea poate fi urmărită aici.

Noutăţile partenerilor

comentarii: