image
Sursa foto: Getty Images

Afganistanul impune stare de urgență pe timpul nopții, pentru a împiedica înaintarea talibanilor

Guvernul afgan a impus sâmbătă stare de urgență în aproape întreg teritoriul țării, în încercarea de a-i opri pe talibani să mai invadeze orașele, scrie BBC. În afară de capitala Kabul și încă două provincii, oamenii nu au voie să iasă din case între orele 22.00 și 04.00.

Luptele dintre talibani și forțele guvernamentale afgane s-au intensificat în ultimele două luni, pe măsură ce trupele internaționale se retrag din țară. Se estimează că grupările de militanți au pus stăpânire pe jumătate de țară.

Mișcările au început odată cu retragerea primelor trupe americane, talibanii obținând controlul asupra punctelor de trecere a graniței și a unor teritorii rurale. Talibanii au pus stăpânire și pe mai multe drumuri principale, în încercarea de a controla rutele de aprovizionare.

Luptătorii au înconjurat o serie de orașe mari, dar încă nu au capturat niciunul. „Pentru a stopa violențele și a limita mișcările talibanilor, este impusă stare de urgență pe timp de noapte în 31 de provincii", a anunțat ministrul de Interne, adăugând că Kabul, Panjshir și Nangarhar sunt exceptate de la măsură, scrie digi24.ro.

Pe măsură de talibanii au continuat să avanseze, în această săptămână au avut loc lupte dure în suburbiile orașului Kandahar.

În răspuns, SUA a lansat joi atacuri aeriene asupra pozițiilor militanților. Însă operațiunile militare americane se încheie oficial pe 31 august, ceea ce ridică îngrijorări asupra a ce va urma.

Noutăţile partenerilor

comentarii: