Breaking News

Republica Moldova intră, de astăzi, în stare de urgență

În Republica Moldova a fost instituită stare de urgență pentru 30 de zile, de astăzi și până pe 20 noiembrie. Decizia a fost votată la Parlament, în urmă...

image
Sursa foto: foto simbol

Moldovenii care muncesc legal în Regatul Spaniei ar putea beneficia de garanții sociale

Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale informează că moldovenii care muncesc legal în Regatul Spaniei ar putea beneficia de garanții sociale. Înprezent se desfășoară cea de-a treia rundă de negocieri pe marginea proiectului Acordului în domeniul securităţii sociale între Republica Moldova şi Regatul Spaniei, cât și a proiectului Aranjamentului administrativ pentru aplicarea Acordului.

Delegaţia Republicii Moldova este reprezentată de experţi în domeniul asigurărilor sociale ai Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Casei Naţionale de Asigurări Sociale, Consiliului Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă, precum şi reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Acordul are drept scop asigurarea unui cadru de garanţii sociale pentru lucrătorii migranţi din ambele state care desfăşoară sau au desfăşurat o activitate legală de muncă şi în prezent domiciliază pe teritoriul unuia din statele contractante, precum: pensie pentru limită de vârstă, pensie de urmaş, pensie de dizabilitate cauzată de afecţiuni generale, pensie şi indemnizaţie de dizabilitate determinată de accidente de muncă şi boli profesionale.

Aranjamentul Administrativ este mecanismul de implementarea a Acordului în domeniul securității sociale dintre cele două state, prin care se stabilesc condițiile și procedurile de colaborare și comunicare între autoritățile și instituțiile competente în vederea schimbului de documente și informații necesare pentru stabilirea dreptului la prestațiile de asigurări sociale persoanelor îndreptățite.

Până la etapa actuală, Republica Moldova a încheiat 14 acorduri în domeniul securităţii sociale bazate pe principii europene de proporţionalitate cu următoarele state: România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania, Germania, Turcia, Republica Belarus.

comentarii: