image
Sursa foto: fea.md

De ce oamenii de afaceri onești din Republica Moldova se temeau de Plahotniuc

„Epoca” regimului Plahotniuc mai este numită și epoca atacurilor raider, din motiv că puterea acestuia era îndreptată spre însușirea afacerile străine. Schemele erau dintre cele mai diverse, iar planurile erau puse în aplicare de oamenii din anturajul lui Plahotniuc. Unul dintre personajele-cheie aflate în vizorul public este finul de cununie al lui Plahotniuc, Dorin Damir, al cărui nume se asociază cu o serie de cazuri de acaparare a afacerilor străine.

Despre Dorin Damir s-a declarat că a recurs la amenințarea judecătorilor Curții de Apel Chișinău, forțându-i să ia decizii în defavoarea deținuților politici din „grupul Petrenco” și să-i păstreze în arest. Avocatul Ana Ursachi spunea la finele anului trecut despre Dorin Damir: „O persoană periculoasă prin lașitatea și perfiditatea sa, al cărui frate a dat comandă în timpul protestelor din strada Bulgară 41 să fie aplicată forţa fizică asupra protestatarilor, om care a comandat atunci direct maltratarea mea şi a ex-deputatului Alexandr Petkov, a executat ordinul lui Plahotniuc, care i-a cerut să supravegheze, împreună cu sportivii din subordine și paramilitarii de la Argus detenția lui Petrenco și a camarazilor săi”.

De-a lungul timpului, în presă au apărut informații că luptătorii din clubul „Lion”, care face parte din Federaţia FEA, condusă de Damir, au fost implicați în suprimarea acțiunilor de protest antioligarhice, desfășurate în apropierea casei lui Vladimir Plahotniuc, pe strada Bulgară din capitală. Atunci, luptătorii au agresat mai mulți jurnaliști, dar și mai mulți protestatari care au venit să-și manifeste nemulțumirea față de politica regimului instalat de Plahotniuc în Moldova.

Și ulterior sportivi dubioși din subordinea lui Damir au fost văzuți la mai multe acțiuni de protest ale opoziției, în special în jurul și în interiorul clădirii GBC, unde-și aveau oficiile firmele oligarhului Plahotniuc, dar și la alte manifestări care amenințau liniștea regimului.

Totodată, în sfera afacerilor se discută despre faptul că arestarea lui Andrei Tranga, deținătorul rețelei de restaurante Andy's Pizza și „La Plăcinte”, făcea parte din planul lui Plahotniuc de a-i acapara afacerea, iar în spatele schemei ar fi fost oamenii lui Plahotniuc. Atunci se vorbea despre faptul că lui Vladmir Plahotniuc nu i-ar fi plăcut că Tranga ar avea legături cu Grigore Caramalac, care câțiva ani în urmă fusese acuzat de tentativă de omor asupra lui Plahotniuc.

După eliberare, într-un interviu la un post de televiziune, Andrei Tranga a declarat că i-a propus lui Damir să trimită în oficiul companiei un om pentru a avea acces la toate documentele firmei și a demonstra faptul că Grigore Caramalac nu are nicio legătură cu afacerea sa.

Amintim că Andrei Tranga a fost reținut în aprilie 2019, fiind acuzat de șantaj în adresa lui Viorel Vărzari. În ziua reținerii lui Tranga, pe adresa mai multor instituţii de presă din Republica Moldova, dar şi la adresa unor ambasade de la Chişinău, a parvenit o scrisoare anonimă, în care era vizat Andrei Tranga, alături de interlopul Grigore Caramalac, alias Bulgaru, stabilit la Moscova, un cetăţean al Italiei şi unul rus, stabilit în Austria, care ar fi încercat să-l deposedeze de afaceri pe Viorel Varzari, proprietarul SRL „Molinart Grup”, deţinătorul mărcii comerciale „ARTINOX”, companie ce produce utilaje din oţel inoxidabil pentru prelucrarea strugurilor şi industria alimentară, fondată în februarie 2010.

După arestarea lui Tranga, avocatul acestuia, Ion Dron, afirma că, potrivit materialelor dosarului, Andrei Tranga ar fi fost arestat, de fapt, pentru „trafic de influență”, și nu pentru un presupus „atac raider” așa cum a fost prezentată informația de procurori în spațiul public. Declarația a fost făcută într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook, unde Ion Dron a mai menționat că „potrivit celor spuse public de procurori și celor celor scrise de judecător, același om, adică Andrei Tranga, dimineața vrea să-i ia afacerea unui om pe care seara vrea să-l elibereze din pușcărie pe căi ilegale, cu ajutorul unui procuror”, a scris Dron. Mai mult, dânsul scrie că această „greșeală” ar fi fost făcută intenționat pentru a fi creată o confuzie.

În iunie 2019, în curând după reținerea lui Tranga, Pavel Filip a postat pe pagina sa se facebook o fotografie în care apare alături de Vladimir Plahotniuc, savurând o pizza. Ulterior în cadrul unei emisiuni, șeful statului, Igor Dodon, a spus despre cei doi că „aceștia deja i-au acaprat bussinesul Andy's Pizza”.

Într-un final, dosarul lui Andrei Tranga a fost clasat în august 2019 din insuficiență de dovezi.

Dosarul „Proimobil”

La sfârșitul anului 2019, directorul Proimobil, Vlad Musteață, l-a acuzat pe fostul șef PCCOCS, Nicolae Chitoroagă, de organizararea atacurilor raider asupra afacerilor pe care le deținea. Musteață a declarat că Nicolae Chitoroagă a acționat de comun cu sportivul Octavian Orheianu, care a stat în spatele atacurilor asupra companiei acestuia.

Acapararea companiei „Proimobil” a început în august 2017. Reprezentanții Procuraturii au dat busna în oficiile companiei imobiliare, sub acuzația că firma ar fi organizat o schemă de vânzare a imobilelor, fără a indica în rapoarte, iar astfel au scutit compania de impozite față de stat în valoare de peste cinci milioane de lei. La 7 septembrie 2017, perchezițiile au continuat la mai multe apartamente din Chișinău, iar la scurt timp Vlad Musteață, proprietarul companiei, era anunțat în căutare internațională, după ce Judecătoria Chișinău a emis un mandat de arestare pe numele său. Ulterior însă, businessul a trecut pe o altă companie, de pe „Pro Imobil Grup” SRL pe „Pro Imobil Company”, care în noiembrie 2017 fusese cumpărată de alt SRL, la care unul dintre fondatori este un sportiv de nici 30 de ani.

Cel mai dubios ar fi faptul că nimeni nu ar fi știut cine este acest Alexandru Petcoglo. Presa scria că acesta provine dintr-o familie modestă, tatăl acestuia lucra șofer la primăria din satul de baștină. Până în anul 2017, înainte de a fi numit director al Proimobil, Alexandru Petcoglo nu mai avuse tangențe în alte afaceri. Acesta activa ca antrenor la clubul sportiv „Lion Muay Thai”. Directorul clubului era Octavian Orheianu, care la fel a fost vicepreședinte al Federației K-1 din Republica Moldova, împreună cu Dorin Damir. Mai târziu, Orheianu a ocupat funcția lui Damir, iar Petcoglo a luat locul de vicepreședinte. Totodată, Dorin Damir este și președinte Asociației FEA, care a desfășurat în ultimii ani la Chișinău mai multe turneuri internaționale, la care au luat parte și discipolii lui Alexandru Petcoglo.

Sponsor prin convingere

Despre deținătorul unei dintre cele mai mare rețele de vânzare a auotmobilelor și pieselor auto în Republica Moldova, Sergiu Visan, este cunoscut faptul că acesta intră în cercul strâns de prieteni ai lui Dorin Damir, și că Visan mai este și unul dinter sponsorii principali ai Asociației FEA. Sergiu Visan ar fi devenit sponsor al acestei asociații prin metode netradiționale, despre care însă nu s-a vorbit în spațiul public.

După ce a primit susținerea Partidului Democrat și a devenit sponsor al FEA, Sergiu Visan și-a permis ca în 2017 să însușească două loturi de teren din gestiunea municipalității, de 0,075 de hectare și de 0.86 de hectare, de pe strada Calea Moșilor. Pe unul dintre terenurile însușite ilegal, Sergiu Visan și-a deschis o piață de vânzări auto, iar Pretura sectorului Centru a încercat să demoleze o parte din construcții. Atunci, Visan declara că va ataca autoritățile municipale în judecată, și că el nu ar fi însușit nimic ilegal.

Cine este Dorin Damir?

Dorin Damir este un fost polițist și om de afaceri cu o reputație controversată. Mai întâi acesta a fost director oficial, iar ulterior neoficial, al holdingului „Argus-S”, dar totodată și una dintre cele mai importante figuri ale clanului lui Vladimir Plahotniuc, devenind și finul acestuia de cununie.

Firma „Argus-S” îi asigura lui Vladimir Plahotniuc securitatea, Compania Argus-S a fost implicată prin 2013 în scandalul cu filarea și interceptarea convorbirilor telefonice a mai multor demnitari. Atunci compania a ajuns în atenția Serviciului de Securitate al Procuraturii, care anunțase că pornise un dosar penal. În afară de încălcarea dreptului la viață privată, procurorii investigau compania și pentru contrabandă și crearea sau conducerea unei grupări criminale.

„Argus-S” deținea echipamente tehnice de ultimă generație pentru urmărirea și interceptarea persoanelor și până în ziua de azi organizează urmăriri ilegale, a declarat fostul șef al Inspectoratului Național de Investigații, Anatolie Macovei.

Compania Argus-S este printre primele create sub paravanul holdingului „OTIV Prime Services B. V”. Din 2010, când Plahotniuc s-a implicat în politică, toate afacerile acestuia au trecut în proprietatea acestui offshore.

Regretatul deputat Ion Butmalai, care deținuse funcția de secretar al comisiei parlamentare de securitate, afirma, cu trimitere la date SIS, că pe 7 aprilie 2012 anume în oficiul lui Dorin Damir a fost creată schema de legalizare a atacului raider la Banca de Economii. În presă s-a mai vehiculat și faptul că anume lui Damir i s-a dat indicația să mușamalizeze omorul din Pădurea Domnească, atunci când a fost împușcat Sorin Paciu.

Deputatul Octavian Țâcu, fost boxer profesionist, spunea anterior că în RM există „criminalitate sportivă”. Potrivit deputatului, sub paravanul luptelor organizate de unele cluburi sportive finanțate de Plahotniuc și conduse de Damir, sunt educați luptători care pe urmă sunt folosiți la reglări de conturi sau înăbușirea protestelor.

Mai mult, șeful unei asociații sportive din RM, Victor Popescu, l-a acuzat anterior pe Damir de atentat la viața sa, organizat prin intermediul luptătorilor clubului „Lion”.

În vara anului 2019, după fuga oligarhului, în presă s-a vehiculat informația că Damir a rămas responsabil pe contrabanda cu anabolizante prin intermediul poștei. Despre aceasta vorbea și Sorin Stati, fost director al companiei MoldAtsa, care a scos la iveală mai multe scheme de contrabandă protejate de fosta guvernare.

Dorin Damir a respins de fiecare dată toate aceste acuzații, calificându-le drept calomnii.

kp.md

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: