image
Sursa foto: Președinte.md

VIDEO: Prima tranșă de vaccin oferită de România a ajuns la Chișinău; Mecanismul de imunizare va începe la 1 martie

Cele 21 600 de doze de vaccin AstraZeneca, oferite ca ajutor umanitar de către România Republicii Moldova, au fost aduse cu o aeronavă SMURD pe Aeroportul Internațional Chișinău.

Aeronava a fost întâmpinată de președintele Maia Sandu, ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță și șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău Peter Michalko. Donația face parte din pachetul de sprijin pentru Republica Moldova anunțat de președintele României, Klaus Johannis, cu ocazia vizitei sale oficiale la Chișinău efctuată la 29 decembrie 2020 și este un sprijin pentru medicii și personalul medical din sistemul de sănătate al Republicii Moldova implicat în prima linie a luptei împotriva COVID-19.

„Suntem foarte recunoscători României. Această primă tranșă de doze de vaccin este foarte importantă pentru noi pentru că va merge în primul rând către personalul medical de pe prima linie. Acest vaccin ne va ține sănătoși medicii și asistenții medicali, iar ei în continuare ne vor ajuta pe noi. Le mulțumesc medicilor pentru tot ce fac, știm că le vine foarte greu și tocmai de aceea rugăminea mea către toți cetățenii RM e să fie vigilenți și să respecte regulile încât să nu admitem creșterea numărului de îmbolnăviri, așa cum s-a întâmplat în ultimele săptămâni”, a declarat Maia Sandu

Președintele a menționat că a discutat cu secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Tatiana Zatâc, care a dat asigurări că mecanismul de vaccinare va fi pus în aplicare începând cu ziua de luni, 1 martie.

Întrebată dacă e gata să se vaccineze printre primii, Maia Sandu a declarat că „e gata să se vaccineze oricând”.

„Dar cred că vaccinul trebuie să meargă în primul rând la oamenii care tratează pacienți de Covid. Ei sunt în cea mai periculoasă situație. Eu însă sunt oricând gata să mă vaccinez, ca exemplu pentru cei care se tem să se vaccineze”, a spus președintele.

vaccinvaccin

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a accentuat că primele doze de vaccin care au ajuns azi la Chișinău fac parte din cele 200 mii de doze promise la 29 decembrie 2020 de preșdintele României Klaus Iohannis

„Este o onoare pentru mine să particip la acest eveniment important. Mă bucur că primele doze de vaccin anti-covid care au venit în Republica Moldova vin din România, ținând cont de relația specială pe care o are România și Republica Moldova. Este un gest de susținere adresat cetățenilor Republicii Moldova. Cu siguranță vor urma și alte doze și doar astfel vom reuși să depășim această perioadă dificilă”, a spus Daniel Ioniță.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: