image
Sursa foto: gov.md

Biroul de Reintegrare a informat misiunile diplomatice acreditate în RM despre problemele din regiunea transnistreană

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a convocat o ședință cu participarea reprezentanților mai multor ambasade și organizații internaționale acreditate în Republica Moldova, în format videoconferință, la care a fost discutată situația din regiunea transnistreană în contextul COVID-19.

Vicepremierul a mulțumit pentru suportul acordat Republicii Moldova pe timp de criză epidemiologică sub formă de donații și echipamente medicale și de protecție pentru populația de pe ambele maluri ale Nistrului.

Totodată a informat ambasadorii despre provocările legate de apărarea drepturilor omului din această perioadă din zona de securitate și despre eforturile Chișinăului de a avea un dialog constructiv cu partea transnistreană. În context, oficialul a subliniat oportunitățile create pentru gestionarea situației de criză, inclusiv pentru agenții economici și populația din stânga Nistrului chiar de la începutul stării de urgență, inclusiv prin procedurile de import a medicamentelor și produselor alimentare în regiune, repatrierea cetățenilor Republicii Moldova.

Amintim că începând cu 17 martie, odată cu declararea stării de urgență de către autoritățile neconstituționale de la Tiraspol, au fost instalate 28 de posturi ilegale noi, mobile, formate din militari și miliția transnistreană, care izolează și mai mult oamenii din regiunea transnistreană. Au fost înregistrate cazuri de reținere ilegală a doi șoferi de ambulanță, de interzicere a accesului medicilor la locul lor de muncă, a farmaciștilor și a angajaților unor instituții sociale amplasate în zona de securitate.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: