image
Sursa foto: jurnal.md

Platforma DA propune negocierea unui acord cu România privind gazul: „RM nu poate să rămână permanent în stare de urgență”

Platforma DA propune ca guvernarea să vină cu o adresare oficială către România pentru a întocmi în comun planul de rezervă privind aprovizionarea Republicii Moldova cu gaze naturale. Mai exact, formațiunea propune negocierea cu compania „Vestmoldtransgaz” a unui acord de lungă durată privind furnizarea gazelor în Republica Moldova din România cu solicitarea unor facilități la prima etapă.

„Platforma DA constată cu regret că guvernarea acționează în cadrul crizei energetice în calitate de pompier cu mai multe acțiuni retroactive și reiterează poziția partidului privind situația actuală critică în domeniul energetic, cauzată de politica de șantaj din partea „Gazpromului”. Criza provocată de diletantismul demnitarilor de la guvernare, care au eșuat în procesul de negocieri cu concernul rus, inclusiv prin neanticiparea mai multor aspecte importante este agravată de poziționarea concertată a ministrului Infrastructurii față de conducerea companiei „Moldova Gaz”, care a sabotat, în toată perioada discuțiilor cu „Gazprom”, interesele Republicii Moldova”, se spune într-un comunicat al formațiunii.

„Republica Moldova nu poate să rămână în permanența în starea de urgență și incompetență. Dincolo de un preț foarte scump al contractului privind furnizarea gazelor, care a devenit o povară extrem de grea pentru cetățenii cu venituri mici și mijlocii, de sprijinul continuu al regimului separatist și de sustragerea suplimentară foarte dubioasă din bugetul de stat a circa 1,4 mlrd lei în beneficiul „Gazpromului”, suntem într-un stres constant al riscului deconectării de la gazele naturale. De fapt, actuala stare de urgență este declarată doar cu scopul alocării urgente în avans pentru „Moldova Gaz” a sumelor compensațiilor pentru populație și a acordării unor facilități fiscale companiei afiliate „Gazpromului”. Totuși, întrebarea este cum va proceda guvernarea în următoarele luni de perioadă rece, dat fiind faptul că crizele de plată pentru gaz devin cronice, iar banii pentru compensații vor fi deja achitați”, se mai arată în declarația Platformei Demnitate și Adevăr.

Platforma DA cere de la guvernare o abordare sistemică și competentă a problemei securității energetice a Republicii Moldovei, în contextul riscului sporit al rezilierii contractului cu „Gazprom” și în condițiile în care există gazoductul Iași-Chișinău, iar România se pregătește să devină în 2023 exportator-net al gazelor naturale.

În context, Platforma DA solicită impunerea următoarelor măsuri urgente din partea Executivului:

1. Adresarea oficială către România și întocmirea în comun a planului de rezervă privind aprovizionarea Republicii Moldova cu gazele naturale în situația extraordinară a deconectării de la gaze de Federației Ruse.

2. Negocierea cu compania „Vestmoldtransgaz” a unui acord de lungă durată privind furnizarea gazelor în Republica Moldova din România cu solicitarea unor facilități la prima etapă.

3. Majorarea compensațiilor nu doar pentru consumătorii agentului termic din Chișinău și Bălți, ci și pentru alte categorii de populație, care au încălzire pe gaze naturale sau combustibil solid, precum și pentru agenți economici, care produc alimentele de prima necesitate și pentru cei din sectorul businessului mic și mijlociu.

4. Sistarea livrării gazelor în zona transnistreană, raioanele Râbnița și Camenca, precum și în or. Bender, fără garanții de achitare.

5. Renegocierea contractului actual cu „Gazprom” prin excluderea condiției plății în avans și includerea posibilității unei amânări rezonabile a plăților în perioada rece a anului.

6. Recurgerea imediată la implementarea pachetului III energetic.

7. Modificarea cardinală a politicii economice în raport cu Transnistria prin eliminarea tuturor facilităților fiscale pentru importuri/exporturi în/din regiunea respectivă cu asigurarea unui control riguros comun al mărfurilor la hotar cu Ucraina strict în conformitate cu legislația Republicii Moldova.

Noutăţile partenerilor

comentarii: