„E un subiect care ține de interesele noastre naționale. Dacă se va ajunge la concluzia că nu trebuie să trecem la ora de iarnă sau de vară, atunci nu vom trece. Până când, suntem pe aceeași undă cu țările europene”, a spus Filip.

Amintim că Parlamentul European a votat pentru eliminarea practicii de schimbare a orei. Deputații europeni au cerut Comisiei Europene să facă o evaluare detaliată a directivei care prevede schimbarea orei și să propună un plan de revizuire a acesteia, dacă se va constata că este oportun.

O decizie definitivă nu a fost deocamdată luată.

Ora de iarnă este de fapt ora legală oficială standard, de multe ori doar ora oficială, legată de conceptul de oră astronomică, folosită în mod normal în majoritatea ţărilor sau teritoriilor, în special în emisfera nordică, acoperind calendaristic, de obicei, perioada cuprinsă între lunile octombrie a unui an şi aprilie a anului următor.

Ora de iarnă este numită astfel prin contrast cu ora de vară, al cărei scop este folosirea din plin, cât mai mult timp posibil, a luminii Soarelui, prin mutarea înapoi a orei oficiale cu o oră. Cel care s-a gândit prima dată la posibilitatea introducerii acestui tip de orar convenţional a fost un neo-zeelandez pe numele Hudson, în 1898.