image
Sursa foto: Jurnal.md

Zece deținuți în Penitenciarul Goian au pășit dincolo de poarta închisorii pentru a vizita Grădina Zoologică din Chișinău

Zece deținuți în penitenciarul nr. 10 Goian au pășit ieri dincolo de poarta închisorii. Surpriza a fost o plimbare la Grădina Zoologică, unde minorii și-au amintit de timpul pe care îl petreceau la libertate, cu familia. „Socializarea e scopul primordial al acestui tip de evenimente”, afirmă responsabilii din sistemul penitenciar.

Printre se numără și un băiat de 17 ani. A fost condamnat în urmă cu doi ani pentru infracțiuni deosebit de grave. Plimbarea la Zoo a fost ca în anii copilăriei. Când va fi la libertate, are de gând să muncească și să-și construiască o viață corectă și frumoasă.

Resocializarea e scopul primordial, spun experții din cadrul sistemului penitenciar.

„La fel, un scop primordial este de a le dezvolta și stima de sine, de a vedea cum relaționează ei cu ceilalți din jur, cum se simt în albia lor, să-și dea frâu imaginației, libertății, să-și aducă aminte cum a fost în acea perioadă când erau acasă, lângă familie”, a explicat Vladislava Balan, psiholog în cadrul Penitenciarului nr. 10 Goian.

„Activitățile respective au un mare impact emoțional asupra deținuților și cumva suntem orientați spre stimularea unui comportament pozitiv și diminuarea efectelor negative ale privării de libertate”, a subliniat Diana Munteanu, ofițer, Direcția reintegrare socială, ANP.

În penitenciarul din Goian sunt deținuți 31 de minori. Administrația Națională a Penitenciarelor a planificat alte excursii și pentru ceilalți minori deținuți.

comentarii: