image
Sursa foto: Profimedia

Ţara care suspendă vaccinarea cu serul Johnson & Johnson, în urma decesului unei tinere

Slovenia opreşte temporar vaccinarea cu Johnson & Johnson după ce experţii au confirmat că decesul unei femei de 20 de ani, din cauza cheagurilor de sânge a avut legătură cu vaccinarea, a anuţat marţi ministrul sănătăţii, Janez Poklukar, notează Euronews.

Experţii au confirmat într-un raport că tânăra a decedat în urma unei hemoragii cerebrale cauzată de distrugerea autoimună a trombocitelor, o complicaţie rară indusă de vaccin. Acesta nu ar fi primul caz, în luna mai soţia unui deputat sloven a murit după ce a primit doza unică.

„Suspendarea temporară a vaccinărilor cu Janssen, în vigoare în prezent, va deveni permanentă”, a declarat ministrul într-o conferinţă de presă după publicarea rezultatelor, potrivit AlepNews.

Vaccinările cu AstraZeneca, care utilizează aceeaşi tehnologie a „vectorului viral” ca şi Johnson & Johnson şi, de asemenea, considerat răspunzător pentru câteva cazuri rare de tromboză din cauza cheagurilor de sânge, vor fi „foarte probabil” abandonate, a spus Bojana Beovic, şeful grupului de specialişti care consiliază guvernul cu privire la vaccinări.

Ţara urmează să introducă de vineri vaccinarea obligatorie în administraţia publică, ceea ce a determinat o creştere a numărului de programări pentru vaccinare.

Doar 47% dintre adulţii sloveni au fost vaccinaţi, ceea ce reprezintă o rată de protecţie mult mai mică decât media UE de 64%.

Mii de cetăţeni au manifestat din nou miercuri pe străzile din Ljubljana împotriva ultimelor restricţii impuse de COVID-19.

Noutăţile partenerilor

comentarii: