image
Sursa foto: ilgiornale.it

O nouă monedă apare în lume: Se va chema eco și va fi după modelul euro

Ţările din Africa de Vest care respectă criteriile de convergenţă urmează să se pronunţe dacă adoptă din 2020 eco drept monedă comună, a anunţat preşedintele Coastei de Fildeş Alassane Ouattara în urma unei întâlniri cu preşedintele francez Emmanuel Macron, relatează AFP, citat de news.ro.

”Şefii de stat din cadrul (Comunităţii Economice a Statelor din Africa de Vest) CEDEAO au decis ca împreună, în 15, să creeze o nouă monedă care se numeşte eco. Francul CFA se va numi eco”, a anunţat Ouattara marţi, evocând decizia anunţată la 29 iunie într-un summit Cedeao la Abuja în vederea adoptării acestei monede comune.

”Sperăm ca acest lucru să aibă loc cât mai rapid posibil, aceasta este dorinţa populaţiilor”, a adăugat el.

Însă nu toţi vor putea adopta această monedă nouă în 2020, a subliniat preşedintele ivorian, scrie News.ro.

”Acest lucru depinde de voinţa fiecărui stat. Coasta de Fildeş respectă criteriile de convergenţă în 2020, alţii le respectă, însă numeroase ţări nu le respectă. Este necesar ca criteriile de convergenţă să fie atinse de către toate ţările înainte”, a avertizat el.

În schimb, ”am hotărât că ţările care sunt pregătite, ca cele din zona (Uniunii Monetare Vest-africane) UMOA şi care au făcut eforturi importante de bună gestiune, de bună guvernanţă, de stăpânire a deficitelor, de stăpânire a datoriei, vor fi pregătite fără îndoială în 2020. Le va reveni şefilor de stat din această zonă să ia o hotărâre, nu mie îmi revine să spun”, a conchis el.

Întrebat dacă această hotărâre ar condmna francul CFA, liderul ivorian a răspus că ”nicio monedă nu este condamnată, monedele trăiesc în ritmul statelor”.

Paisprezece ţări africane cu 155 de milioane de locuitori – între care 12 foste colonii franceze – şi care constituie două uniuni monetare distincte folosesc în continuare francul CFA drept monedă oficială.

Opt dintre aceste state se află în Africa de Vest – Benin, Burkina Faso, Coasta de Fildeş, Guineea Bisau, Mali, Niger, Senegal şi Togo -, iar şase în Africa Centrală – Camerun, Repiblica Centrafricană, Congo, Gabon, Guineea Ecuatorială şi Ciad.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: