image
Sursa foto: Jurnal.md

Dublă lovitură de la Curtea PD: Și sesizarea blocului ACUM privind deschiderea secțiilor de vot peste hotare a fost respinsă

UPDATE 16.34 // Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă și sesizarea blocului ACUM Platforma DA și PAS privind organizarea secțiilor de votare peste hotare.

Copreședinții Blocului ACUM Platforma DA și PAS, Maia Sandu și Andrei Năstase, au cerut în instanță anularea hotărârii Comisiei Electorale Centrale privind stabilirea secțiilor de votare în străinătate din motivul numărului mic al acestora.

Curtea Constituțională a emis decizia după ce reclamanții au cerut ridicarea excepției de neconstituționalitate.

„Curtea observă că Guvernul a stabilit numărul de secții de votare care urmează a fi deschise în străinătate. Din perspectiva controlului de constituționalitate, Guvernul nu a afectat esența dreptului la vot al cetățenilor moldoveni cu drept de vot aflați peste hotarele Republicii Moldova, ci dimpotrivă, a întreprins măsuri pentru a asigura posibilitatea votării pentru cetățenii aflați în afara țării”, se spun e în decizia Curții.

_____

Curtea Constituțională a respins ca nefondată sesizarea Avocatului Poporului privind constituţionalitatea interzicerii votării, pentru moldovenii din diasporă, în baza buletinelor de identitate şi a paşapoartelor expirate. Decizia a fost luată de Curte, în camera de consiliu, încă pe 14 ianuarie, dar a fost publicată abia astăzi.

În cazul ambelor decizii, la deliberări au participat și noii magistrați constituționali recent numiți, ex-procurorul general Corneliu Gurin, precum și foștii deputați PD, Artur Reșetnicov și Raisa Apolschi, care este și nașa oligarhului Vladimir Plahotniuc.

În sesizare, Avocatul Poporului, Mihai Cotorobai, spune că interdicţia pentru cetăţenii moldoveni de a vota peste hotare în baza buletinului sau paşaportului expirat este contrară Constituţiei.

În opinia sa, interdicția este un tratament diferenţiat în raport cu cetăţenii care votează în țară, care pot vota în baza buletinelor de identitate, inclusiv a celor provizorii. Potrivit lui Mihai Cotorobai acest tratament diferenţiat aduce atingere substanţei drepturilor electorale ale cetăţenilor din diasporă şi încalcă dreptul acestora de a alege.

Judecătorii de la Curtea Constituțională consideră însă că „măsura contestată nu instituie un tratament diferențiat disproporționat, că aceasta nu afectează esența dreptului la vot și că legislatorul a acționat în interiorul marjei sale de manevră pe care o permite Constituția”.

Mihai Cotorobai a mai argumentat în sesizarea sa că dreptul la vot este unul relativ și exercițiul acestuia poate fi supus unor limitări. Totuși, aceste limitări nu trebuie să constituie bariere în exercitarea dreptului la vot de către cetățenii Republicii Moldova aflați în străinătate.

Magistrații constituționali au însă o altă părere.

„Alegerile parlamentare sau prezidențiale au loc, de regulă, o dată la patru ani. În acest sens, ele sunt previzibile. Perioada dintre scrutine este suficient de mare pentru a le permite cetățenilor care vor să voteze să solicite eliberarea unui pașaport valabil. Ei își pot rezolva din timp problemele legate de valabilitatea pașapoartelor lor, chiar fără a fi nevoie să se deplaseze în țară. Din acest punct de vedere, nu este afectată esența dreptului la vot al cetățenilor aflați peste hotarele țării”, se mai arată în decizia CC.

Decizia Curții este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac.

Noutăţile partenerilor

comentarii: