image
Sursa foto: Jurnal.md

Descoperire la Glodeni: A fost găsită întâmplător o așezare arheologică care datează din mileniul cinci înainte de Hristos

Descoperire uluitoare în satul Cobani, raionul Glodeni. După trei zile de săpături, arheologii au găsit o așezare istorică, care datează din mileniul cinci înainte de Hristos. Arheologii susțin că aici, cu 7000 de ani în urmă, a trăit cea mai veche civilizaţie pre-istorică – Cucuteni-Tripolie.

Pe lângă așezarea arheologică valoroasă, aceștia au reușit să găsească rămășițele unor locuințe, șanțuri și chiar obiecte de artă, printre care și un tablou deosebit.

Într-un filmuleț video pe o rețea de socializare, Vlad Vornic, directorul Agenției Naționale Arheologice a menționat că în timpul lucrărilor s-au dezvelit o serie de complexe, obiecte de artă, multe cioburi de la ulcioare vechi, dar și oase.

Jurnal.mdJurnal.md

Arheologii susțin că au reușit să descopere un bogat material ceramic de diferite categorii, dintre care și ceramică cu decor incizat și adâncit, dar și o cantitate importantă de ceramică pictată în trei culori, alb roșu și negru.

Mai mult, au fost descoperite și fragmente de o statuie de lut.

Cercetările vor continua toata luna mai, iar până acum, argeologii susțin că au descoperit câteva mii de fragmente de cermamică. Obiectele descoperite sunt bunuri de patrimoniu cu o valoare inestimabilă. Unele vor fi oferite muzeului local din Cobani, altele vor ajunge în Capitală.

Jurnal.md
Jurnal.mdJurnal.md
Jurnal.mdJurnal.md

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: