image
Sursa foto: Democrația Acasă

Președintele Maia Sandu solicită restricții temporare la exportul grâului din rezerva de stat

Președintele Maia Sandu a solicitat Guvernului să aprobe de urgență o hotărâre prin care să impună restricții temporare la exportul grâului de proveniență din rezervele de stat.

„În contextul informațiilor apărute în public cu privire la riscul exportului de grâu din rezervele de stat în an de secetă, cer Guvernului să acționeze imediat în scopul asigurării securității alimentare a țării. De asemenea, voi sesiza Procuratura Generală în legătură cu potențiale cazuri de implicare a instituțiilor statului în vânzarea rezervelor de stat cu prejudicii aduse țării și cetățenilor”, se arată într-un mesaj postat de Maia Sandu pe pagina sa de facebook.

„În timp de criză, când economia a fost slăbită de pandemie, iar agricultorii au fost afectați de secetă, statul trebuie să gestioneze corect riscurile alimentare și să garanteze aprovizionarea suficientă cu produse alimentare la nivel național”, a mai scris Maia Sandu.

Precizăm că sâmbătă, reprezentanții partidului Democrația Acasă au mers la depozitul de grâu din localitatea Gura Camencii, Florești, în urma unor sesizări primite de la oamenii din această localitate, precum că grâul din rezerva de stat este vândut cu 4 lei și 50 de bani/kg și este transportat cu camioanele spre portul Giurgiulești.

Democrația Acasă a solicitat autorităților să intervină și a solicitat crearea unei comisii parlamentare de anchetă.

În aceeași zi Agenția Rezerve Materiale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne a emis o reacție în care a anunțat că de fapt a recurs la „împrospătarea grâului alimentar din rezervele materiale de stat”.

„Agenția Rezerve Materiale din subordinea Ministerului Afacerilor Interne la data de 24 februarie curent a anunțat public pe pagina web despre inițierea procedurii de împrospătare a 16856 tone de grâu alimentar din roada anului 2016, în temeiul prevederilor Hotărîrii Guvernului nr. 454/2020. Împrospătarea grâului alimentar din roada anului 2016 este strict vitală, deoarece potrivit prevederilor Instrucțiunii privind modul și condițiile de stocare, recepționare, păstrarea, împrospătarea și eliberare a grîului alimentar, porumbului și crupelor din rezervele materiale de stat, aprobată prin Ordinul Agenției Rezerve Materiale, nr. 74 din 26.10.2015 și coordonată cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (la momentul dat), precum și conform prevederilor Contractului nr. 0305/01 din 31 decembrie 2020 de acordare a serviciilor de păstrare a cerealelor din rezervele de stat şi/sau ajutoare umanitare, pentru anul 2021, a prevederilor actelor normative, termenul limită de păstrare a grâului alimentar este luna mai 2021. În consecință, neîmprospătarea grîului alimentar, poate genera pierderi financiare esențiale de peste 15 mln. MDL, prin degradarea calității acestuia”, se arată în comunicatul Agenției.

Sursa mai precizează că conform clauzelor contractuale, în cazul în care, agentul economic nu va restitui până la data de 01 octombrie 2021 cantitatea de grâu alimentar în rezerva de stat, Agenția Rezerve Materiale va reține garanția financiară și va aplica sancțiunile conform legislației în vigoare.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: