image
Sursa foto: army.md

Ministrul român al Apărării Naționale, la Chișinău; Experți din România vor ajuta la modernizarea Armatei Naționale

România continuă să fie un partener de dezvoltare valoros pentru Republica Moldova, inclusiv pentru modernizarea sectorului de apărare și securitate al țării noastre. Declarația a fost făcută de ministrul Apărării Anatolie Nosatîi în rezultatul întrevederii cu ministrul Apărării Naționale a României Vasile Dîncu, care se află într-o vizită oficială la Chișinău.

În același context, Anatolie Nosatîi a menționat că de-a lungul anilor, Ministerul Apărării Naționale al României a acordat asistență semnificativă în derularea reformelor de transformare a Armatei Naționale.

”Pe această cale, aș vrea să mulțumesc Guvernului României pentru suportul continuu acordat în pregătirea și instruirea militarilor moldoveni la diverse activități comune și școli militare de profil, pentru expertiza în elaborarea documentelor strategice, dar și pentru contribuția la implementarea proiectelor desfășurate în cadrul Inițiativei de Consolidare a Capacităților de Apărare (DCBI) și a altor programe de asistență externă”, a specificat ministrul Nosatîi.

Anatolie Nosatîi a menționat că parteneriatul moldo-român a înregistrat progrese în ultima perioadă.

”Am dori să diversificăm domeniile de colaborare cu partea română, și pe alte domenii - de exemplu cel al tehnologiilor informaționale și apărării cibernetice. Ne dorim, la fel, să extindem activitățile bilaterale în plan regional, prin participarea, cu sprijinul României, în noi misiuni de menținere a păcii sub egida Uniunii Europene”, a spus ministrul Apărării.

La rândul său, oficialul român a afirmat munca şi determinarea Chișinăului, dublate de sprijinul României și al comunității statelor europene democratice, au adus Republicii Moldova statutul de candidat la Uniunea Europeană.

„Un mare pas spre bunăstare şi prosperitate. Astăzi suntem din nou împreună, în acest efort al Republicii Moldova de a se alătura marii familii europene. Suntem determinați şi încrezători să continuăm împreună. Istoria noastră atât de complicată şi tragică ne-a arătat că nu există altă cale decât cea a construirii unui viitor comun într-o Europă unită”, a afirmat ministrul Dîncu.

Vasile Dîncu s-a referit la cooperarea bilaterală eficientă pe dimensiunea militară înregistrată în ultimul timp.

”Am agreat să ne bucurăm de o mai bună colaborare pe mai multe segmente din domeniul de apărare și securitate, cum ar fi să îmbunătățim învățământul militar în cele două țări. Recent, am consolidat și am ratificat un nou protocol în acest domeniu. Sperăm în utilizarea unui capital uman instruit în România pentru a moderniza structura Armatei Naționale din Republica Moldova în conformitate cu obiectivele pe care vi le-ați propus”, a declarat omologul român.

Ministrul Apărării Naționale a vorbit și despre importanța instruirii în comun, în avantajul creșterii interoperabilității dintre efectivele celor două armate, salutând desfășurarea în Republica Moldova a exercițiului ”Scutul de foc” și a exercițiului tehnic ”Cetatea” în România.

Ministrul Dîncu a reconfirmat disponibilitatea Guvernului român de a acorda sprijinul necesar pentru consolidarea capacității de apărare a Republicii Moldova.

De menționat că la Chișinău, delegația română, condusă de ministrul Apărării Vasile Dîncu, a avut și întrevederi cu prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, și cu președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Programul delegației cuprinde și vizitarea expozițiilor Muzeului Militar din cadrul Agenției pentru Știință și Memorie Militară.

Noutăţile partenerilor

comentarii: