image
Sursa foto: libertv.md

Chicu anunță relaxarea tuturor restricțiilor până la 30 iunie; Ex-ministru: „Încearcă să arunce pisica moartă în ograda OMS”

Până la 30 iunie vor fi reluate toate activitățile economice. În lipsa acestora, RM riscă să intre într-un colaps financiar și bugetar. Anunțul a fost făcut de premierul Ion Chicu, într-o postare plasată pe pagina sa de facebook.

Premierul acuză iar opoziția că ar fi blocat „fără nici un temei plauzibil”, creditul rusesc în sumă de 4, 2 miliarde de lei. El susține că dacă RM ar fi contractat acel credit poate autoritățile ar fi putut acum prelungi carantina. „Acei bani ne-ar fi permis să mai finanțăm unele măsuri suplimentare de suport pentru populație și business”, a spus Chicu în context

„Fără reluarea treptată a activităților economice, țara intră în colaps financiar și bugetar. Iar lăsarea oamenilor fără salarii și pensii ar avea efecte cumulative, inclusiv asupra sănătății cetățenilor, cu mult mai grave. Noi nu mai putem închide activitățile economice, nu putem lăsa oamenii fără surse de existență. Respectiv, până la 30 iunie vor fi reluate toate activitățile economice”, a menționat premierul.

În context el face trimitere la o declarație a expertei OMS, Van Kerkhove, care a făcut anterior o declarație, criticată de altfel de colegii săi, că transmiterea coronavirusului de către asimptomatici este foarte rară. „Am urmat cu strictețe orice recomandare a OMS încă de la sfârșitul lunii ianuarie 2020, când această organizație a anunțat alertă internațională. Sunt sigur, că anume această abordare ne-a permis să avem una din cele mai mici rate a deceselor de COVID-19 în Europa, iar la capitolul decese sau număr de cazuri la un milion de populație - să fim pe locul 20 din 48 pe continent”, a mai spus premierul.

De cealaltă parte, fosta ministră a sănătății, Ala Nemerenco, critică decizia actualei guvernări de relaxare a tuturor restricțiilor

„Astăzi premierul Ion Chicu a anunțat relaxare totală cu începere de la 30 iunie. El a invocat mai multe argumente. Unul din ele ține strict de medicină - că țara urmează strict ce spune OMS, iar OMS ar considera că asimptomaticii nu transmit infecția. Această manevră reprezintă din nou aruncarea pisicii moarte în ograda OMS”, a menționat fosta ministră.

„Vă informez că ceea ce distribuiți nu este poziția oficială a OMS. Informați-vă din surse sigure sau verificați la Biroul de țară al OMS. OMS a declarat răspunsul expertei la care faceți trimitere (care, apropo, a trezit confuzii și critica epidemiologilor din întreaga lume) drept o neînțelegere și care nu reprezintă poziția lor oficială. Dna expertă Van Kerkhove a venit imediat cu clarificări, retrăgându-și poziția inițială”, precizează Ala Nemerenco.

Și fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruță se arată stupefiat de decizia actualei guvernări de a relaxa toate restricțiile. El amintește că modelul suedez similar a eșuat grav în Suedia. Autoritățile de acolo s-au văzut nevoite până la urmă să intervină și să ia situația sub control. „Modelul moldovenesc, cu aproape-doctorii în prim-plan la tv, care ”țineau situația sub control”, a eșuat lamentabil după trei luni de imitații, amatorism și scamatorii. Actuala guvernare nu a putut ține situația sub control, iar adevărații medici au fost expuși și sacrificați”, observă expertul.

Fostul ministru al Finanțelor menționează că relaxarea tuturor restricțiilor înseamnă că de acum încolo cetățenii vor fi pe cont propriu „cine rezistă - ne auzim la primăvară, cam acesta e mesajul guvernării despre Covid”. „Sper că procurorii documentează tot ce fac autoritățile cu oamenii de aici. O să prindă bine”, mai spune Veaceslav Negruță

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: