image

Pensiile judecătorilor, din nou în atenția autorităților

În 2019 conform Companiei Naționale de Asigurări Sociale, 152 de judecători ridicau lunar pensii între 20.000-40.000 lei

Potrivit unui proiect elaborat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, se propune ca magistrații în exercițiu să nu mai poată beneficia de recalcularea pensiei în funcție de mărimea salariului lunar pe care îl au, scrie bizlaw.md.

În prezent, legislația în vigoare stabilește că judecătorul care a atins vârsta de 50 de ani şi are o vechime în muncă de cel puţin 20 de ani, dintre care cel puţin 12 ani şi 6 luni a activat în funcţia de judecător, are dreptul la pensie pentru vechime în muncă. Aceasta este egală cu 55% din salariul mediu lunar, iar pentru fiecare an complet de muncă peste vechimea de 20 de ani, de 3%. Totuși, în total, pensia nu poate să fie mai mare decât 80% din salariul mediu lunar. Pensia judecătorului se recalculează ţinându-se cont de mărimea salariului lunar al judecătorului în exerciţiu.

Indexarea ar putea fi făcută de două ori pe an, în data de 1 aprilie și în data de 1 octombrie

Astfel, prevederea că ”pensia judecătorului se recalculează ţinându-se cont de mărimea salariului lunar al judecătorului în exerciţiu” din art. 32 alin (1) a Legii cu privire la statutul judecătorilor se propune a fi exclusă. În schimb, autoritățile vor ca pensia magistraților să se indexe conform regulilor aplicate tuturor pensionarilor. Mai exact, potrivit proiectului, indexarea ar putea fi făcută de două ori pe an, în data de 1 aprilie și în data de 1 octombrie. Autorii proiectului menționează că o acţiune importantă a reformei de pensionare, demarate în anul 2017, a constituit excluderea pensiilor privilegiate prin unificarea condiţiilor şi a modului de calcul al pensiilor de asigurări sociale pentru unele categorii de cetăţeni (deputaţi, membri de Guvern, aleşi locali, procurori, funcţionari publici). Astfel, fiind asigurată respectarea principiului echităţii sociale şi a contributivităţii.

Pensii de zeci de mii de lei

Totuși, magistrații beneficiază în continuare de recalcularea pensiei. Compania Națională de Asigurări Sociale ne arată că în 2019, 353 de persoane beneficiau lunar de pensii mai mari de 20.000 lei până la peste 224.000 de lei. Dintre aceștia, 11 judecători ridicau lunar pensii între 30.000 și 40.000 lei, alți 141 de judecători pensii între 20.000 și 30.000 lei.

Citeşte mai mult despre

comentarii: