image
Sursa foto: Sky News

SUA afirmă că guvernul rus a încercat să-l otrăvească pe Navalnâi şi anunţă SANCȚIUNI

SUA au anunţat marţi sancţiuni împotriva unor oficialităţi şi entităţi ruse, sancţiuni ce prevăd restricţii de viză şi îngheţarea activelor, ca răspuns la tentativa de otrăvire a opozantului rus Aleksei Navalnâi cu agent neurotoxic, pentru care serviciile de informaţii americane consideră responsabil guvernul rus, informează AFP, Reuters şi EFE, citând înalţi responsabili ai administraţiei Joe Biden.

Aceste sancţiuni, care vizează în special şapte înalţi oficiali ruşi, au fost adoptate în coordonare strânsă cu partenerii noştri din UE şi reprezintă un semnal clar trimis Moscovei, a declarat pentru AFP un responsabil american, sub rezerva anonimatului.

„Reiterăm apelul nostru la o eliberare imediată şi fără condiţii a lui Navalnâi”, a adăugat oficialul citat, subliniind că serviciile de informaţii americane au ajuns la concluzia că guvernul rus este responsabil de otrăvirea cunoscutului opozant, relatează Agerpres.

Comunitatea de informaţii apreciază cu un grad înalt de încredere că responsabili ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) au utilizat agent neurotoxic cunoscut sub numele de Noviciok pentru a-l otrăvi pe liderul opoziţiei ruse Aleksei Navalnâi în 20 august 2020', a indicat un responsabil american, sub rezerva anonimatului.

Detalii privind sancţiunilor vor fi anunţate în scurt timp de Departamentul de Stat şi cel al Trezoreriei, menţionează agenţia dpa.

Sancţiunile reprezintă un răspuns la ceea ce oficialii americani au spus că a fost o încercare a guvernului rus de a-l asasina pe Navalnâi anul trecut, o acuzaţie pe care Rusia o neagă. Predecesorul lui Biden, fostul preşedinte Donald Trump, nu a aplicat pedepse Rusiei pentru atacul cu Noviciok împotriva lui Navalnâi.

Acestea sunt primele sancţiuni împotriva Rusiei anunţate de administraţia preşedintelui Joe Biden, care, de la sosirea la putere la 20 ianuarie, a adoptat o abordare mult mai dură faţă de preşedintele rus Vladimir Putin decât Donald Trump.

„SUA nu caută nici să reseteze relaţiile cu Rusia, nici să le escaladeze”, a afirmat un oficial american, sub rezerva anonimatului, adăugând că SUA nu vor ezita să manifeste fermitate ori de câte ori va fi necesar, iar comportamentul Rusiei atunci când depăşeşte graniţele respectate de naţiunile responsabile trebuie sancţionat.

Opozantul rus (44 de ani) a sosit duminică într-o colonie penitenciară, situată la 200 de km est de Moscova, pentru a ispăşi o pedeapsă de doi ani şi jumătate de detenţie, pe care el şi susţinătorii săi o denunţă drept politică.

comentarii: