Reacția ministrului Educației vine după ce ieri șeful statului Igor Dodon a efectuat o vizită la o instituție de învățământ din satul Sofia raionul Drochia și în satul Pepeni, Sângerei. Șeful statului nu purta mască și totodată nu respecta distanța socială în raport cu profesorii și copiii.

Ministrul Educației Igor Șarov, a emis o recție, plasată pe pagina sa de facebook în care îl critică dur pe Dodon și observă că dubla măsură, „practicată de unii reprezentanți ai autorităților puterii știrbește principiile unui stat democratic”.

„Sistemul educațional din Republica Moldova trece printr-o perioadă foarte complicată, la fel ca și toate statele din întreaga lume. Realitatea ne arată că cei care respectă regulile trec mai bine și cu rezultate resimțite prin această pandemie.

Astăzi vreau să mă adresez către toți cei care reprezintă autoritățile de stat.

Dubla măsură, practicată de unii reprezentanți ai autorităților puterii din Republica Moldova știrbește principiile unui stat democratic. Și atunci ne întrebăm: în ce stat trăim? Cum e posibil ca măsurile legislative să fie obligatorii doar pentru unii cetățenii ai statului, exceptându-i pe alții? Mai grav decât atât, exemplul este dat de chiar vârfurile puterii, în condițiile în care profesorii sunt inclusiv la tablă în mască și sunt expuși zilnic riscului infectării”, observă Igor Șarov.

„Intrând în școală fără mască, dând mâna cu cei vârstnici, sunt încălcate deciziile Comisiei pentru situații excepționale în sănătate publică. Altfel nu pot fi explicate gesturile sfidătoare la adresa întregii societăți, care încearcă sa le educe cetățenilor normele elementare de prevenție a infectării cu cel mai periculos virus cunoscut până acum, care a secerat sute de mii de vieți în toată lumea.

Răspunsul societății civice ar trebui sa fie dur: stimați reprezentanți ai autorităților, nu confundați propria persoană cu instituția pe care o reprezentați! Iar plasarea samavolnică deasupra legii vă exclude automat din corpul civic al acestei țări.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării condamnă orice manifestare de nerespectare a prevederilor deciziilor CNESP cu privire la măsurile de prevenire și control a infecției virusului COVID-19, îndeosebi când este vorba de instituțiile de învățământ, indiferent de cine sunt acestea manifestate”, menționează ministrul Educației.