„Statul nu trebuie să se ocupe cu colectarea fierului uzat, a maculaturii și ce mai era acolo când eram pioner... semințe de salcâm. Nu este funcția statului. Nu știu de ce cu toții aveți opinia că Metalferos este o întreprindere superprofitabil. Vânzări în 2018 - 1,4 miliarde de lei. Profit - 20 de milioane. Este absolut neesențial 2% rentabilitatea. Și asta în condițiile în care compania este monopolist, dicta și prețurile pe piață și nu avea concurență. Nu pot să spun ce va fi când se va întâmpla când piața va fi liberalizată, dacă în 2018, când erau monopoliști, au avut profit doar 2%”, a declarat Chicu după ședința săptămânală cu președintele Igor Dodon și spicherul Zinaida Greceanâi.

„Nu pot să spun mai multe informații ca să nu afectăm procesul de privatizare. Vrem să vindem acest activ cum trebuie. Nu induceți lumea în eroare că acesta este un activ de unde statul asta venituri. Nu are venituri, are dureri de cap. Dacă în anii următori va intra în pierderi, acestea vor fi acoperite din buget”, a adăugat șeful Guvernului.

Amintim că premierul Ion Chicu a anunțat săptămâna trecută, că întreprinderea Metalferos va fi scoasă la privatizare, după o discuție cu președintele Igor Dodon, care i-a sugerat să examineze o astfel de posibilitate. Experții economici spun că decizia de a scoate la mezat compania, până nu demult monopolistă pe piața metalelor feroase și neferoase, comportă mai multe riscuri pentru interesele statului.

Potrivit raportului anual al Metalferos, compania a înregistrat în 2018 venituri de un miliard 450 de milioane de lei, în creștere cu 157 de milioane de lei față de anul precedent.

Metalferos a fost ținta a numeroase acuzații de evaziune fiscală și spălări de bani. În ultimii opt ani, Metalferos a schimbat patru directori. În schimb, directorul financiar al întreprinderii, Serghei Catană, activează acolo din 2007. Catană este și nașul de cununie al președintelui Igor Dodon. Metalferos este una dintre companiile de stat cu cele mai mari cifre de afaceri. Anual, încasările acesteia, potrivit informațiilor oficiale, se ridică la circa un miliard de lei. Totuși, profiturile declarate sunt din ce în ce mai mici.