image
Sursa foto: jurnal.md

Cazul femeii cu 5 copii, căreia i-a fost respinsă grațierea; Maia Sandu: „N-a fost sinceră; Există un mare risc de recidivă”

Natalia Ursachi, mama a cinci copii, condamnată la șase ani de pușcărie, după ce a luat un credit și nu l-a rambursat, ar putea fi eliberată dacă președintele țării ar semna ordinul de grațiere a acesteia. O decizie în acest sens ar urma a fi luată până la sfârșitul acestei săptămâni. Maia Sandu a declarat aseară la Jurnal TV că femeia nu își recunoaște vina și nu a fost sinceră în discuția cu membrii Comisiei pentru problemele grațierii persoanelor condamnate. În această situație, membrii Comisiei argumentează că există riscul de recidivă din partea acesteia.

„O problemă în acest proces a fost că Comisia nu mi-a oferit mie toată informația. Atunci când a venit decizia recomandată de comisie, acolo nu a apărut și informația că este vorba despre femeia care are cinci copii. Eu am văzut decizia strict prin prisma acestor lucruri pe care le-a comis ea și evaluarea Comisiei dacă există riscul de recidivare sau nu. E o problemă, nu acuz pe nimeni și am respectul pentru această Comisie care fac muncă de voluntariat, dar această informație nu a fost completă și de acum în colo va trebui să ne asigurăm că eu am toată informația înainte ca eu să semnez decizia”, a spus Maia Sandu.

Președinta a precizat că a avut o discuție cu familia femeii, avocatul acesteia, dar și cu Comisia care i-a prezentat argumentul că la mijloc există riscul de recidivă din partea Nataliei Ursachi. Toțuși Maia Sandu opinează că la mijloc ar sta o injustiție în modul în care a fost sancționată această femeie.

„Am avut o discuție suplimentară cu membrii Comisiei, pe de o parte ceea ce spun juriștii și avocatul doamnei, pentru că am avut o discuție cu părinții ei și cu avocatul ei, pentru asemenea infracțiuni care sigur nu trebuie făcută, orice furt sau delapidare de resurse trebuie condamnat, dar dacă e să compari faptul că pentru un furt sau o escrocheri de 8.000 de euro ea a primit 6 ani și în același timp am văzut cazul lui Șor, pentru un miliard a primit 7 ani și nici măcar nu a ajuns la închisoare aici e clar o problemă de decizie judecătorească, din punctul meu de vedere. Este o injustiție în modul în care a fost sancționată această femeie.

Argumentele Comisiei au fost că ea nu și-a recunoscut vina, la aceste discuții cu Comisia, dar nici nu a venit să spună ce s-a întâmplat cu adevărat. Nu a fost sinceră în această discuție, nu a recunoscut că „da uite, s-a întâmplat, n-o să se mai întâmple, eu vreau să corectez lucrurile și să merg mai departe”, și nici n-a zis „uite, eu nu sunt vinovată, lucrurile s-au întâmplat altfel”. De aici concluzia Comisiei a fost că există un mare risc de recidivă”, a menționat Maia Sandu la emisiunea Secretele Puterii de la Jurnal TV.

Președinta a precizat că până la sfârșitul acestei săptămâni urmează a fi luată o decizie în acest caz și a menționat că prin intermediul acestui dosar s-a descoperit problema unor pedepse care nu sunt individualizate corect.

„Comisia a rămas să discute și până la sfârșitul acestei săptămâni, în funcție de argumentele care vor fi prezentate, eu o să vin cu o decizie finală pe acest caz. Dar acest caz a descoperit problema unor pedepse care nu sunt individualizate corect, dacă ne raportăm la cazurile de corupție mare. Sunt peste 40 de femei care au copii minori și care stau după gratii. Pentru unele dintre ele soluția va fi Legea amnistiei. Sperăm că prin această Lege să putem să simplificăm situația”, a conchis Maia Sandu.

Amintim că Natalia Ursachi a fost condamnată la șase ani de închisoare pentru că nu a putut achita un credit. Ea susține că și-a luat o mașină de cinci mii de euro, că să presteze servicii de taxi și să-și hrănească copii pe care îi crește singură, dar nu a fost în stare să mai achite taxele. De cealaltă parte Ziarul de Gardă a scris într-o investigație că, de fapt, Natalia Ursachi a împrumutat 2500 de euro și a luat un automobil de la un bărbat care postase pe un site specializat un anunț că își vinde automobilul, nereturnând nici banii, nici bunul mobil.

Curtea de Apel Bălți a condamnat-o pe femeie la șase ani de închisoare pentru escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari și a obligat-o să restituie suma de 11.200 de euro, dedusă din valoarea mașinii de 8700 de euro și datoria de 2500 de euro.

Noutăţile partenerilor

comentarii: