image
Sursa foto: descopera.ro

Descoperire impresionantă: Spinosaurus, primul dinozaur care putea înota

Nu toţi dinozaurii au fost animale terestre aşa cum au crezut mult timp oamenii de ştiinţă. O fosilă descoperită în Maroc este prima dovadă a existenţei unui dinozaur care înota destul de bine.

Având dinţi ascuţiţi, Spinosaurus aegyptiacus a trăit în Cretacic. Această specie de dinozaur putea creşte până la 7 metri în lungime, avea o coadă lată, asemănătoare cu o paletă, care funcţiona precum cozile crocodililor de astăzi şi nu ca ale altor dinozauri carnivori, se arată în cercetarea publicată în revista Nature.

„Această descoperire contravine ideii că dinozaurii non-aviari nu au invadat niciodată tărâmul acvatic”, a declarat Nizar Ibrahim, paleontolog la Universitatea din Detroit Mercy şi autorul principal al noului studiu. Potrivit acestuia, dinozaurul urmărea prada în apă şi nu aştepta venirea ei.

Spinosaurul a fost întotdeauna o creatură controversată. Era un theropod sau făcea parte dintr-un grup de dinozauri majoritar carnivori, care mergeau pe două picioare. Avea dimensiuni apropiate de un alt theropod, Tyrannosaurus rex, cu vertebre proeminente aflate la o înălţime de până la 1,6 m deasupra spatelui. Paleontologii cred că aceste vertebre susţineau probabil o pânză acoperită cu piele, similară cu o velă. Pornind de la faptul că avea botul lung şi dinţii în formă de con, semânând mai mult cu crocodilii moderni, unii paleontologi au crezut mult timp că Spinosaurus a mâncat peşte, pe care îl vâna în ape puţini adânci de-a lungul ţărmului, potrivit Live Science.

Totuşi, Ibrahim şi colegii săi au crezut că Spinosaurus era mai mult decât un simplu dinozaur care îşi aştepta prada. În 2014, într-o lucrare publicată în revista Science, au afirmat că acest dinozaur era adaptat unui stil de viaţă extrem de acvatic. Avea picioarele plate şi nări mari pe cap, precum şi oase dense care i-ar fi permis să-şi controleze flotabilitatea în timpul înotului, a scris în 2014 echipa de cercetători din care a făcut parte şi Ibrahim. În lucrarea actuală publicată în Nature, ei au revenit asupra ideii din cauza lipsei dovezilor care să arate cum s-ar fi propulsat prin apă Spinosaurul.

Există un singur schelet de Spinosaurus aegyptiacus, aproape complet. Alte schelete ale acestei specii au mai existat la Munchen, în Germania, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar au fost distruse de bombardamente. Din exemplarul rămas lipsea o mare parte din coadă şi din secţiunile coloanei vertebrale.

Spinosaurus, un bun înotător

O nouă fosilă, descoperită în zona Kem Kem a deşertului Sahara, din sud-estul Marocului, a schimbat tot ce ştiau oamenii de ştiinţă. Ibrahim şi echipa sa au descoperit oase care constituie aproximativ 80% din lungimea cozii unui Spinosaurus tânăr.

Coada acestui dinozaur nu semăna cu a niciunui alt theropod carnivor. Era înaltă şi plată, precum o înotătoare. Pentru a testa cum s-ar fi comportat coada în apă, cercetătorii au creat un model din plastic al cozii şi au ataşat-o unui robot. Au descoperit astfel că a generat de opt ori mai multă tracţiune în apă decât cozile altor două teropode Allosaurus şi Coelophysis, carnivore mici din Triassic. De asemenea, a fost de 2,6 ori mai eficient în mişcare decât cozile celor doi dinozauri tereştri. În schimb, s-a comportat mai degrabă precum cozile unui crocodil sau ale unui triton cu creastă, două animale acvatice care se pot deplasa şi pe uscat.

Descoperirea cozii şi noile concluzii au încântat comunitatea paleontologică. „Pentru mine, această coadă arată foarte acvatic”, a declarat pentru CNN Jason Poole, un paleontolog şi profesor adjunct la Universitatea Drexel care nu a fost implicat în cercetare.

Dar, în ciuda abilităţii sale la înot, probabil că Spinosaurus nu s-a îndepărtat prea departe de pământ, a declarat paleontologul Steve Brusatte, din cadrul Universităţii din Edinburgh, care nu a făcut, de asemenea, parte din echipa de cercetare.

„Fără îndoială că Spinosaurus a fost un înotător capabil în apele puţin adânci, dar fosilele sale se găsesc şi terestru, deci probabil că se simţea bine şi pe uscat şi în apă”, a spus Brusatte.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: