image
Sursa foto: europarl.europa.eu

Europarlamentar german: NU văd o dorință clară a clasei politice de la Chișinău să aplice cât mai rapid legislația europeană

Asistența macrofinanciară din partea UE nu va ajunge la Chișinău, pentru că Parlamentul European a votat condiționarea acestor bani cu aplicarea recomandărilor Comisiei Veneția, afirmă europarlamentarul german Helmut Scholz.

Oficialul european a accentuat că structurile europene încă așteaptă ca guvernarea din Republica Moldova să respecte recomandările cu privire la sistemul electoral mixt, adăugând că și cetățenii moldoveni ar trebui să ceară acest lucru.

Totodată, Helmut Scholz a declarat că nu vede o dorință clară a clasei politice de la Chișinău de a implementa legislația europeană, fapt care ar grăbi apropierea țării noastre de UE.

„Problema este că, chiar în cadrul discuțiilor cu guvernul, nu ni s-a explicat de ce au optat pentru această formă a legii electorale, și de ce ar fi aceste schimbări în interesul și în beneficiul cetățenilor? Noi încă mai cerem și sperăm ca aceste recomandări să fie aplicate până la alegerile parlamentare. (...) Noi așteptăm și credem că este și obiectivul cetățenilor moldoveni să ceară acest lucru”, a declarat Helmut Scholz la Europa Liberă.

„E vorba de banii plătitorilor de taxe europeni și trebuie să fim atenți cum îi chetuim. Dorim ca acești bani să contribuie la dezvoltarea socială, politică și legală a acestor state asociate. Ca să fim foarte clari, știu că mulți moldoveni așeaptă ca țara lor să devină cât mai curând, cat mai rapid, membru al UE. Acest lucru nu va fi posibil dacă țara și societatea nu se reconstruiesc din temelii. Comisia, Consiliul și Parlamentul ar trebui să spună foarte clar acest lucru, mai ales că nu văd o dorință clară a clasei politice de la Chișinău să aplice cât mai rapid setul de legislatie europeană necesar”, a adăugat europarlamentarul german.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: