image
Sursa foto: Jurnal.md

Experți: Guvernul Chicu și-a asumat guvernarea doar până la alegerile prezidențiale

Guvernul Chicu trebuie să-și depună mandatul sau să fie demis, deoarece ar activa ilegal după alegerile prezidențiale. De această părere sunt unii analiști politici și experți în drept constituțional, care spun că, la învestiarea în funcție, acest guvern și-a asumat mandatul doar până la alegerile prezidențiale din această toamnă - alegeri care deja au trecut. Prin urmare, unii juriști consideră că dacă acest guvern nu va pleca de bună voie - va trebui ajutat de Curtea Constituțională.

„Considerând statutul de Guvern minoritar, instituit în scopul redresării situației precare în majoritatea domeniilor vieții social-economice din Republica Moldova, orizontul de timp al Programului cu care venim astăzi în fața dumneavoastră se limitează în timp la perioada de până la alegerile prezidențiale din toamna anului 2020", a declarat premierul Ion Chicu în noiembrie 2019 la învestirea sa în funcția de premier.

Acest lucru este scris și în preambulul Programului de Activitate postat pe site-ul Guvernului. Unii experți spun că acest element poate servi drept motiv pentru demiterea Cabinetului de Miniștri.

Igor Boțan, directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă „ADEPT”: "Este articolul 103 din Constituție care spune foarte clar că Guvernul activează în baza unui mandat oferit de către Parlament la învestire. Nimeni nu l-a forțat pe domnul prim-ministru să-și asume guvernarea pentru un an de zile deci invocarea acum a prevederilor Constituției că mandatul Guvernului e pe întreg termenul de activitate a Parlamentului mie mi se pare oarecum ieșită din comun. În această situație, dacă Guvernul Chicu și premierul nu-și depun mandatul oferit de Parlament, soluția este la Curtea Constituțională - cum e posibil ca un Guvern să conducă țara fără a avea un program de guvernare?"

Nicolae Osmochescu, expert în drept constituțional: "El acum este un Guvern plenipotențiar până la expirarea mandatului președintelui conform hotărânii de Parlament. După asta, până la numirea noului guvern este Guvernul care exercită funcția cu anumite atribuții și competențe limitate."

Alexandru Arseni, doctor în drept constituțional: "Guvernul când se investește nu se investește condiționat dar deputații, dacă au majoritatea, în baza la această declarație a candidatului la funcția de prim-ministru în Parlament, se inițiază moțiune de cenzură și atunci se pune în aplicare și se demite."

Pe de altă parte, jurstul Pavel Midrigan, care în campania pentru alegerile prezidențiale și-a exprimat public susținerea pentru Igor Dodon, spune că declarația lui Chicu, făcută la învestire, a fost una politică.

„Juridic nu este așa o noțiune că se dă madat pe două luni, pe trei luni din punct de vede juridic așa o normă nu este și consecințe nu-s, asta mai mult e o declarație politică așa că temei de a solicita demisia sau de a depune nu este, juridic", a spus Pavel Midrigan.

Victor Pușcaș, ex-președinte al Curții Constituționale: "Niciun fel de de program de activitate, este Constituția și mandatul Guvernului primește mandat de la Parlament prin votul de încredere și atâta timp cât există votul de încredere, atâta timp lucrează Guvernul nu știu cine interpretează așa trăsnăi."

Guvernul Chicu a fost învestit în funcție pe data de 14 noiembrie 2019. Până acum, aproape toți miniștrii votați atunci de Parlament au fost înlocuiți.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: