image
Sursa foto: Jurnal.md

O nouă ședință în dosarul Domnica Manole vs. CSM: A fost audiat martorul acuzării - Iurie Ciocan, ex-președinte al CEC

Continuă cercetarea judecătorească în procesul ce vizează decizia din 2016 a fostei judecătoare Domnica Manole privind obligarea Comisiei Electorale Centrale de a organiza un referendum de modificare a Constituției.

A fost audiat martorul acuzării - Iurie Ciocan, care în acea perioadă deținea funcția de președinte al CEC. Manole și apărarea sa consideră că nu există nicio probă care să o incrimineze pe fosta magistrată. În același timp, Iurie Ciocan a refuzat să facă declarații pentru Jurnal TV.

La proces au venit să asiste reprezentanți ai misiunilor diplomatice acreditate la Chișinău, deputați din opoziția parlamentară, dar și oameni de rând, care o susțin pe fosta judecătoare.

Inițial, procurorul a oferit explicații apărării cu privire la învinuirea adusă Domnicăi Manole, așa cum a fost solicitat la ședința precedentă.

„Acuzarea, prin prisma articolului 366 Cod de procedură penală, a explicat detaliat învinuirea adusă doamnei Domnica Manole în comiterea infracțiunii prevăzute de articolul 307, inclusiv ținând cont de întrebările pe care le-a formulat partea apărării”, a spus Eugeniu Rurac, procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție.

A urmat audierea martorului acuzării - Iurie Ciocan, cel care în 2016, în calitatea sa de președinte al Comisiei Electorale Centrale, a depus o plângere la Procuratura Generală, în care a cerut să fie verificată legalitatea acțiunilor Domnicăi Manole. Ciocan a refuzat să facă declarații pentru presă.

„Justiția se face în sala de judecată și nu la televiziune. La revedere”, a spus Ciocan.

„Acuzația aceasta înaintată în adresa mea că eu nu am avut dreptul să interpretez Constituția este aberantă, este chiar necărturară deoarece toți juriștii am învățat la facultate, este teoria generală a statului și dreptului care spune că avem atât interpretarea oficială pe care o face Constituția și Parlamentul, cât și instanțele de judecată care fac interpretarea la caz. Nu am făcut altceva decât să-mi exercit atribuțiile mele de serviciu”, a menționat Domnica Manole.

„Martorul Iurie Ciocan a răspuns practic la aceea ce este benefic pentru apărare, pentru că de fapt a răspuns că nu a avut nimic la baza plângerii sale decât decizia Curții Supreme de Justiție, așa cum și continuăm să spunem că nu este nimic în dosare decât unica probă - decizia Curții Supreme de Justiție, dar aceasta nu este o probă. În afară de aceasta, la acuzare am răspuns cu referințe și am anunțat instanța că se va convinge până la sfârșitul examinării cauzei că acuzarea nu a prezentat probe, că nu are cu ce își proba intenția”, a adăugat avocata Viorica Grecu.

„Din considerentele că judecătorul Manole a trecut cuiva calea s-a făcut dosar penal. Avem sute de hotărâri anulate în fiecare an, deci nu se intentează dosar penal în privința nimănui. Dar ținând cont însuși de obiectul cauzei era o întrebare politică - petrecerea referendumului de modificare a Constituției evident că au existat interese din partea anumitor partide de a nu face acest referendum”, a mai spus Domnica Manole.

Acuzațiile Domnicăi Manole nu fost comentate, dar au fost respinse anterior de către președintele Consiliului Superior al Magistraturii. Data următoarei ședințe urmează să fie stabilită.

Domnicăi Manole i-a fost deschis dosar penal după ce în 2016 a decis să oblige Comisia Electorală Centrală să organizeze un referendum de modificare a Constituției, proces inițiat de Platforma Civică Demnitate și Adevăr. Consiliul Superior al Magistraturii a permis ridicarea imunității magistratei. Hotărârea CSM a fost criticată de către reprezentanţii societăţii civile şi a provocat nedumerirea Delegaţiei Uniunii Europene şi a Ambasadei Statelor Unite la Chişinău.

Noutăţile partenerilor

comentarii: