image
Sursa foto: nymag.com

Exploziile de la Beirut au creat un crater cu o adâncime de 43 de metri; Zeci de persoane, în continuare dispărute

Deflagraţiile puternice care s-au produs în portul din Beirut au creat un crater cu o adâncime de 43 de metri, a anunţat duminică o sursă de securitate libaneză, care a citat evaluări efectuate de experţi francezi în pirotehnică trimişi la faţa locului, informează AFP și Agerpres.

Exploziile survenite marţi au făcut peste 150 de morţi şi 6.000 de răniţi, iar câteva zeci de persoane sunt în continuare date dispărute. Deflagraţiile au fost provocate de explozia unui depozit în care erau stocate, potrivit premierului libanez Hassan Diab, 2.750 de tone de azotat de amoniu, timp de şase ani, "fără măsuri de precauţie".

Institutul american de geofizică (USGS), cu sediul în statul Virginia, indicase că reţeaua sa de captatori a înregistrat explozia ca un seism de 3,3 grade pe scara Richter.

Comparativ, explozia în 1962 a unei bombe atomice de 104 kilotone la situl de testare nucleară Sedan, în Nevada (vestul SUA), a creat un crater de aproape 100 de metri adâncime.

Atentatul în care a fost ucis fostul premier libanez Rafic Hariri, în 2005, comis cu o camionetă ticsită cu explozibili, a făcut un crater cu un diametru de circa 10 metri şi cu o adâncime de doi metri, potrivit site-ului de internet al Tribunalului Special Internaţional (TSL).

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: