image
Sursa foto: Profimedia

Emmanuel Macron: UE trebuie să găsească mai multe rute alternative pentru transportul de cereale din Ucraina

Uniunea Europeană (UE) trebuie să găsească mai multe rute alternative pentru transportul de cereale din Ucraina, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron la summitul NATO de la Madrid.

Rusia şi Ucraina sunt primul şi respectiv al cincilea cei mai mari exportatori de grâu la nivel mondial, cu 20% şi 10% din vânzările globale, însă invazia rusă asupra Ucrainei şi închiderea Mării Azov şi Mării Negre aproape că au oprit aceste exporturi, informează Reuters, citat de Agerpres.

Războiul din Ucraina, care a oprit exporturile de grâu ale acestei ţări, va menţine la un nivel ridicat preţurile la grâu în 2022-2023, generând riscuri de malnutriţie pentru milioane de oameni, au atenţionat miercuri Agenţia ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

Înainte de război, Ucraina era unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de grâu, porumb şi floarea soarelui, iar întreruperea livrărilor din Ucraina a trimis o undă de şoc pe pieţele agricole mondiale.

Moscova neagă orice responsabilitate pentru criza alimentară provocată şi dă vina pe sancţiunile occidentale pentru penuria care a dus la o creştere a preţurilor la alimente la nivel mondial.

comentarii: