image
Sursa foto: Jurnal.md

Pro Moldova nu mai vrea să audă de Pentru Moldova; După două luni, Candu constată că noțiunile seamănă „izbitor de mult”

A fost nevoie de aproape două luni ca deputații din grupul lui Andrian Candu să reacționeze la faptul că sintagma „Pentru Moldova” seamănă izbitor de mult cu cea a grupului „Pro Moldova”. Aceștia au emis azi o reacție în care atenționează conducerea Parlamentului că este ilegală înregistrarea Platformei „Pentru Moldova” și îndeamnă opinia publică „să înceteze utilizarea acestei noțiuni” în alte contexte decât cele referitoare la activitățile deputaților din „Pro Moldova”.

Potrivit deputaților de la „Pro Moldova” „este ilegală înregistrarea în Parlament a vreunei fracțiuni, grup parlamentar, platformă politică, sau orice altă formă de asociere a deputaților sau partidelor care să conțină denumirea Pentru Moldova” .

„Sintagma „Pentru Moldova”, utilizată de un grup de deputați și o fracțiune parlamentară, este identică, din punct de vedere semantic, cu denumirea partidului Pro Moldova, fapt certificat de Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hașdeu. Solicităm celor care folosesc, intenționat sau nu, denumirea și sintagma „Pentru Moldova” să înceteze utilizarea acesteia. Demersuri în acest sens au fost transmise atât conducerii Parlamentului, cât și deputaților”, se spune în comunicat

Amintim că Partidul Democrat s-a împărțit în trei după evadarea liderului partidului Vladimir Plahotniuc peste hotare. Inițial o parte din deputații care au plecat de la PD au aderat la grupul „Pro Moldova” a lui Andrian Candu. La scurt timp șapte deputați de la Andrian Candu au plecat și au format Platforma „Pentru Moldova”, iar șapte au rămas.

Întrebat în cadrul unei emisiuni de la JurnalTV dacă se simte ori nu implicarea lui Vladimir Plahotniuc la această împărțeală frățească a deputaților: șapte în Pro Moldova și șapte la Pentru Moldova, liderul PD Pavel Filip a recunoscut că „semnătura” îi este cunoscută.

„Eu nu cred că Ilan Șor acționează desinestătător și, în principiu, am toate argumentele necesare în susținerea acestei idei, mai ales văzând ce se întâmplă în ultima perioadă de timp, toate atacurile la adresa Partidului Democrat. Vă zic, această semnătură îmi este foarte și foarte cunoscută”, a spus Pavel Filip.

Acesta a mai relevat că toate mișcările care se fac acum pe eșicherul politic de centru-stânga de la Chișinău au scop electoral și se fac de dragul unei configurații în viitorul parlament.

Platforma „Pentru Moldova” a fost creată la 2 noiembrie. Ea este condusă de Sergiu Sârbu și din ea mai fac parte deputații din Partidul Șor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: