image
Sursa foto: Jurnal.md

Mitingul de comemorare a victimelor deportărilor va fi organizat și mâine la Chișinău

Mitingul-requiem de comemorare a victimelor deportărilor se va desfășura pe 6 iulie, cu începere de la ora 8:00, la Monumentul în memoria victimelor deportărilor regimului comunist, în municipiul Chișinău. Manifestația va include ceremonia de comemorare, discursuri ale supraviețuitorilor deportărilor și ale oficialilor, depunere de flori.

Cu începere la ora 9:00, va avea loc Slujba de pomenire a victimelor deportărilor regimului comunist, oficiată de protoiereul Ioan Ciuntu, parohul Bisericii „Sfânta Teodora de la Sihla” din Chișinău, se arată într-un comunicat al Ministerului Culturii, care este organizatorul evenimentului.

Anul acesta, autoritățile au facilitat accesul publicului la Cartea Memoriei. Respectiv, listele nominale cu numele persoanelor deportate din RSS Moldovenească în Siberia, în cadrul operațiunii SUD din 6-9 iulie 1949 sunt publice. Listele oferite acum în premieră publicului larg conțin aproape 99 la sută din informația cu referire la victimele deportărilor și poate fi accesată, scanând Codul QR al Memoriei, imprimat pe panoul informativ din preajma Monumentului în memoria victimelor deportărilor regimului comunist.

În total, în liste se regăsesc peste 35 de mii de persoane. Conform unui raport al poliției politice sovietice, care datează din iunie 1952, numărul total al celor deportați a fost de peste 35 de mii de persoane, dintre care peste 14 mii sunt femei, circa 12 mii – copii și aproape nouă mii sunt bărbați.

Evenimentul este organizat sub înaltul patronaj al prim-ministrei Republicii Moldova, Natalia Gavrilița.

Din 1990, anual, pe 06 iulie, în Republica Moldova este marcată Ziua comemorării victimelor stalinismului.

Noutăţile partenerilor

comentarii: