image
Sursa foto: Profimedia Images

Franța: Zeci de mii de oameni protestează împotriva permisului sanitar și vaccinării, instigați de lideri de extremă-dreapta

Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă în Franța, sâmbătă, pentru a protesta împotriva permisului de sănătate pe care autoritățile franceze l-a impus pentru participarea la evenimente culturale și împotriva vaccinării obligatorii a persoanelor din anumite domenii de activitate, relatează Euronews.

Este al doilea weekend consecutiv în care mii de oameni ies în stradă împotriva deciziilor luate de guvernul de la Paris. Autoritățile franceze au decis să facă obligatorie folosirea permisului de sănătate pentru a merge la restaurante, baruri și în spații culturale precum muzee sau cinematografe.

Respectivul permis atestă că deținătorul este vaccinat, a trecut prin boală sau a avut un test negativ recent. Noua măsura a fost luată de președintele Emmanuel Macron într-o încercare de a grăbi procesul de vaccinare, în contextul venirii valului 4 al pandemiei.

Mai multe mii de persoane, în trei grupuri separate au început protestele, după-amiază, la Paris. Majoritatea protestatari „veste galbene”, ei au mers în marș de la Bastilia de unde s-au îndreptat spre Porte de Champerret.

Într-o piață din Paris, protestatarii au venit la chemarea lui Florian Philippot, liderul unui partid de extremă-dreapta.

Demonstrațiile vin în contextul în care o majoritatea covârșitoare a francezilor, de 76%, sunt de acord cu decizia președintelui Macron de a face vaccinarea obligatorie pentru angajații din domeniul sanitar și pentru alte domenii de importanță, cu sancțiuni pentru cei care refuză, conform unui sondaj realizat în 13 iulie.

De asemenea, francezii sunt de acord și cu extinderea permisului sanitar. În același timp, chiar și înainte de adoptarea acestor măsuri mai dure, doar anunțul lor a accelerat campania de vaccinare – 58% dintre francezi au fost vaccinați cu cel puțin o doză până vinerea trecută, iar 48% au fost vaccinați cu schema completă, față de 53% și respectiv 40% în 10 iulie.

Protestatarii, în confruntări cu jandarmii

Jandarmii francezi au folosit gaze lacrimogene, sâmbătă, după ce protestatarii au intrat în confruntări cu forțele de ordine în centrul Parisului, scrie France24.

Forțele de ordine au încercat să-i împingă pe protestatari în direcția gării Saint-Lazare, după ce aceștia au pus la pământ o motocicletă de poliție pe care se aflau doi polițiști.

Protestele au fost planificate anterior și au început în mai multe orașe, inclusiv Marsilia, Montpellier, Nantes sau Touolouse.

Noutăţile partenerilor

comentarii: