image
Sursa foto: Jurnal.md

Câteva întrebări pentru Stoianoglo după trocul Procuraturii cu Vasile Botnari

Procurorul general Alexandr Stoianoglo anunța marți, afișând o satisfacție greu de înțeles, că fostul șef al SIS, Vasile Botnari, ar fi primit o condamnare cu suspendare în dosarul privind răpirea profesorilor turci. Mai spunea Stoianoglo că Botnari s-a angajat să plătească pagubele de 125 de mii de euro pentru condamnarea Republicii Moldova la CEDO și alte 350 de mii de lei, costurile pentru avionul care i-a transportat pe acei oameni în Turcia.

Opinia publică a fost scandalizată de decizia atât de blândă în raport cu Botnari, dar și de nonșalanța cu care Stoianoglo a prezentat această informație.

Aflăm însă astăzi că, de fapt, Botnari nici măcar o amărâtă de condamnare cu suspendare nu a primit, ci doar o amendă de 88 de mii de lei. Mai mult, din motive greu de înțeles, dispozitivul sentinței a fost secretizat, iar procurorii nici măcar nu au contestat decizia judecătorului.

În toată această înșiruire de evenimente triste apar alte câteva întrebări la adresa lui Stoianoglo. În primul rând l-aș întreba pe procurorul general dacă marți a mințit sau e atât de prost informat încât nici nu știe ce decizie s-a adoptat într-un caz atât de important. Ambele variante sunt grave, pentru că e vorba de o crimă care ne-a dus proasta faimă pe tot globul, presa internațională relatând pe larg și condamnând acțiunile Chișinăului de atunci.

Apoi l-aș întreba dacă nu s-a întrebat măcar pe o clipă din ce resurse a plătit Botnari aproape 3 milioane de lei. Ultima sa declarație de avere arată venituri mult mai modeste.

N-ar fi rău să ne spună Stoianoglo cât e de echilibrată decizia, în condițiile în care au fost distruse 7 familii printr-un gest absolut criminal, iar cel care și-a asumat vina nu e pedepsit? Erdogan, Plahotniuc sau oricine altcineva dintre comanditarii acestei crime sigur puteau să plătească de zeci de ori mai mult pentru a fi comisă, decât pagubele plătite de Botnari.

Soarta a 7 familii costă doar achitarea pagubelor de sub 3 milioane de lei și o amendă ridicol de mică?

Botnari nu putea să ia o astfel de decizie, cu conotații grave pentru imaginea țări, doar de capul său. Este evident că atunci ordinul a venit de la Plahotniuc, Candu, Filip, Dodon. Măcar unul dintre ei sau toți împreună. A fost măcar unul dintre aceștia audiat?

Un alt funcționar, poate chiar actualul șef al SIS, pus pe viitor în fața unei decizii de decizii, va fi descurajat de o decizie atât de blândă?

Cât de mult este afectată imaginea Procuraturii Generale după o astfel de decizie? Câtă din bruma de încredere a cetățenilor în instituție s-a mai spulberat acum?

Ce informații are Procuratura despre schemele privind contrabanda de țigări, în care Botnari ar avea un rol, alături de Andronachi, Nichiforciuc și Vîlcu? Scheme despre care se vorbește tot mai mult în ultimele luni.

Întrebările, la fel ca altele adresate lui Stoianoglo, sunt mai multe retorice. Lucrurile sunt extrem de evidente, iar procurorul general demonstrează, a câta oară deja, că deși la capitolul declarații stă bine, atunci când vine vorba de acțiuni și fapte concrete, dezamăgește crunt.

Iar Botnari, un individ care merită să facă pușcărie nu doar pentru această crimă, dar pentru multe altele comise în toată perioada în care l-a slujit pe Dodon, rămâne în continuare în libertate și-i continuă acțiunile din ultimii ani.

Noutăţile partenerilor

comentarii: