image
Sursa foto: Profimedia

Fundația Soros Moldova alocă peste 500.000 de dolari în sprijinul reformei Justiției

Fundația Soros Moldova susține organizațiile societății civile care sprijină reformarea Justiției. Aceasta a inițiat colaborarea cu Ministerul Justiției și organizațiile societății civile active în domeniul justiției – Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și Centrul de Resurse Juridice (CRJM), semnând două acorduri - pe 29 și, respectiv, pe 30 iunie 2022.

În cadrul primei inițiative, în parteneriat cu IPRE, Fundația Soros Moldova susține activitatea Comisiei pre-vetting, care evaluează integritatea candidaților la funcțiile de membru în Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor; la fel, experții contractați de IPRE vor susține activitatea și Comisiei de vetting, care va evalua integritatea judecătorilor și procurorilor.

Analiștii și specialiștii în IT, contractați de IPRE din fondurile alocate de Fundația Soros Moldova, vor lucra împreună cu experții internaționali, contractați de Banca Mondială și vor asista Comisiile de evaluare în analiza integrității și stilului de viață al magistraților.

În același timp, experții pe care i-a convocat Centrul de Resurse Juridice lucrează la îmbunătățirea legislației, în special a Codului de procedură penală și Legii cu privire la organizarea judecătorească, pentru ca să nu admită tergiversarea proceselor de judecată, să crească transparența activității judecătorilor de instrucție, dar și alte modificări, care vor crește protecția drepturilor omului în timpul procesului de judecată.

„Domeniul justiției în Republica Moldova a cunoscut multe încercări de reformare, însă, în continuare, doar puțin peste 15% din moldoveni au încredere în magistrați. În același timp, o justiție corectă, în care au încredere oamenii, este foarte importantă pentru protecția drepturilor omului și, în sens mai larg, pentru construcția societății deschise. Din această cauză, noi am decis să susținem societatea civilă și Ministerul Justiției în acest efort de reformare”, spune Petru Culeac, directorul executiv al Fundației Soros Moldova.

Fundația Soros Moldova promovează valorile societății deschise, sprijină democrația, susținând ideile inovative și încurajând vizionarii, care produc schimbări pozitive, pentru ca Moldova să devină un loc mai bun pentru trai.

Noutăţile partenerilor

comentarii: