image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Misterul majorării salariilor deputaților cu 4.000 de lei: Unii contestă, alții dreg busuiocul, restul o fac pe „niznaiul”

Deputații se bucură de salarii majorate cu peste patru mii de lei, spun unii parlamentari din opoziție. Potrivit acestora, de la 1 ianuarie salariul de bază al aleșilor poporului a crescut până la 18.122 de lei. S-ar fi întâmplat după ce deputatul PD Vladimir Cebotari a introdus un amendament la Legea bugetului de stat pentru anul curent, votată de majoritatea PSRM-PD.

Luați la întrebări, declarațiile deputaților duc pe toate cărările. Unii sar ca arși, negând informația, alții spun că au aflat din presă, unii - că au primit și mai puțin luna aceasta, alții că n-au reușit să-și verifice cardul.

„Această mărire a salariilor deputaților a fost o surpriză totală în primul rând pentru majoritatea din ei. Aşa se iau decizii în parlamentul Republicii Moldova. Guvernarea asta oscilează între netransparență și populism. Au votat netransparent creșterea salariilor fără să știe ce votează. Acum o dau în populism și propun cu bâlbâială reducerea unei majorări pe care au votat-o cu ochii închiși în decembrie 2019. Ei nici nu știau ce votează. Aşa li se spune, aşa votează. Şi nici nu citesc, nici nu întreabă. Acesta-i un amendament asupra căruia s-a expus și Guvernul și care a fost votat în plen. Fracțiunea noastră și colegii din Platforma DA evident că nu au votat așa ceva”, afirmă deputatul PAS Dumitru Alaiba.

„Din ceea ce mi s-a explicat, printr-un amendament al deputatului Vladimir Cebotari la proiectul legii bugetului, s-a majorat coeficientul de la 1000 de lei la 1300 de lei și prin urmare salariul de funcție a deputatului a crescut de la 13 mii și ceva până la 18 mii și ceva, adică e o majorare de 4100 și ceva de lei. În mod normal, trebuiau să fie discuții, dar e clar că acest amendament a fost introdus în mod netransparent pentru că noi nu am știut”, a spus și deputatul Sergiu Litvinenco.

La rândul său, deputatul PPDA Alexandru Slusari, vicepreședinte al Parlamentului, spune că nimeni din fracțiunea Platformei DA nu a observat majorarea și că, dimpotrivă, au primit mai puțini bani luna aceasta.

„La noi în fracțiune nimeni n-a observat. Noi am rămas un pic surprinși de ceea ce a publicat dl Alaiba, deoarece noi am primit sume mai mici decât pentru decembrie și chiar a fost o nedumerire. Am aflat din presă despre acest lucru. Probabil când au fost discuții în comisia economie, buget și finanțe, al cărei membru este și dl Alaiba, acest amendament a trecut neobservat. Cu siguranță, deputații trebuie să aibă salarii decente și oricare majorare și indexare a salariilor era necesară, dar, în situația în care se află RM considerăm că această majorare nu este justificată. Da, deputații nu au salarii exorbitante, dar acestea trebuie să fie corelate cu nivelul de trai al populației și de aceea majorarea cu 4 mii de lei nu e justificată”, a declarat Slusari.

Deputații PSRM și PD, care au votat Legea bugetului de stat, inclusiv acel amendament, ori neagă informațiile privind majorarea salariilor, ori spun că încă nu și-au primit lefurile.

„Nu sunt la curent. Încă n-am primit salariul”, a spus socialistul Alexandr Nesterovschi.

„Pot să vă arăt. 8.100 la card pe luna ianuarie 2020. Sunt deduse impozitele și așa mai departe. Despre intenția de majorare din presă am văzut”, a menționat deputatul PD Nicolae Ciubuc.

„Oameni buni, întrebați-l pe domnul Alaiba și spuneți-i să nu facă nicio informație falsă. Tot același salariu pe care l-am avut anterior”, a spus socialistul Adrian Lebedinschi, deși întrebat dacă a primit deja salariul, a spus că „nu s-a uitat pe card”.

Iar socialistul Vlad Bătrâncea i-a întrecut pe toți. Inițial a declarat că informația este o aberație totală. Apoi tot el a recunoscut că încă nu și-a ridicat salariul pe luna aceasta și astfel nici nu avea de unde să știe cât a primit, de fapt.

La scurt timp, colega sa de fracțiune, Adela Răileanu, a anunțat pe facebook: „Fracțiunea PSRM vine cu inițiativa legislativă ca salariile deputaților să fie micșorate. Deputatul PSRM, Vlad Batrîncea, a declarat că acest proiect de lege va fi înregistrat în Parlament. Batrîncea a explicat că PSRM va propune modificarea Legii Bugetului de Stat, de unde să fie excluși deputații din Parlament de la articolul unde se prevede majorarea salariilor din 1 ianuarie 2020”.

La rândul său, deputatul PD, Vladimir Cebotari, recunoaște că a introdus în Legea bugetului un amendament, care a permis majorarea salariilor deputaților.

„În primul rând, amendamentul a fost pregătit de către mine. Doar după aceea discuțiile au avut loc în comisie și atunci toți absolut au ridicat această întrebare. Dacă o să luați, chiar și cu această creștere, salariul unui funcționar din Parlament, fie el și deputat, este chiar mai mic decât al uni șef de direcție dintr-un minister”, a spus autorul amendamentului.

Iar Marina Tauber, deputata fracțiunii Partidului Șor, nici nu știe ce salariu primește. Întrebată ce salariu a primit luna aceasta, Tauber a spus că nu știe nici ce salariu i-a venit pentru luna ianuarie, nici ce salariu are în general.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: