image
Sursa foto: alamy.com

Fondatorul RTR Moldova, printre propagandiștii interziși de Guvernul britanic

Marea Britanie a extins pachetul de sancțiuni impuse Federației Ruse, vizând mai multe sectoare, printre care și mass-media. Pe lângă noile sancțiuni impuse mai multor oficiali ruși și companii private, Londra a mai anunțat blocarea definitivă a VGTRK (Compania rusă de stat de televiziune și radio), fondatoarea inclusiv a RTR Moldova.

Într-un comunicat oficial al Ministerului de Externe al Marii Britanii, decizia este motivată de modul în care televiziunile, site-urile de știri și posturile de radio ale VGTRK reflectă evenimentele din Ucraina, țară invadată la 24 februarie printr-o decizie a președintelui rus.

Măsurile restrictive, care includ interzicerea intrării pe teritoriul Marii Britanii și înghețarea activelor deținute în cadrul băncilor engleze, au fost aplicate mai multor reprezentanți ai mass-media ruse, printre care jurnalistul Nailya Asker-Zade, corespondenților de război Evgheni Podubnîi, Alexander Kots și Dmitri Steșin, prezentatorului TV Mihail Leontiev și președintelui consiliului de directori al Pervîi Kanal, Maksim Oreșkin, relatează agenția de stat de știri din Rusia, TASS.

Anterior, Marea Britanie a impus și alte sancțiuni presei ruse, care au vizat publicațiile și site-urile de știri ale RT și Sputnik, argumentând că „prea mult timp RT și Sputnik au agitat și răspândit un nonsens periculos, deghizat sub aparența unor știri serioase pentru a justifica invazia rusă în Ucraina”.

Demersului inițiat de Marea Britanie i se va alătura și Uniunea Europeană, anunța președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe 5 mai, subliniind intenția de a bloca difuzarea pe teritoriul uniunii a trei celor mai mari canale rusești: „Am identificat aceste canale ca niște portavoci care amplifică în mod agresiv miciunile și propaganda lui Putin”, scrie The Guardian. Deși nu menționează în mod direct titlurile televiziunilor, se crede că von der Leyen face referire la canalele „Rossiya” și „RTR Planeta”, canale deținute de operatorul de stat VGTRK.

Ieri și SUA au anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv împotriva posturilor propagandiste Pervyi Kanal, Rossia 1 și NTV. Sancțiunile prevăd interdicția de a le fi furnizate echipamente, precum și interzicerea plasării publicității la aceste posturi de către companii americane.

Trezoreria SUA a stabilit, de asemenea, un termen limită - 7 iunie 2022 - pentru finalizarea tranzacțiilor cu aceste posturi. Sunt permise operațiunile care se desfășoară în regim obișnuit și sunt necesare pentru lichidarea treptată a tranzacțiilor, contractelor și altor acorduri încheiate înainte de 8 mai cu aceste posturi, precum cu și orice alte organizații în care acestea dețin o cotă de 50% sau mai mult.

Noutăţile partenerilor

comentarii: