Breaking News

image
Sursa foto: Jurnal.md

Împuterniciri extinse pentru Ministerul Finanțelor în reglementarea plasărilor de euroobligațiuni

Deputații au susținut proiectul propus de Guvern care reglementează colaborarea Republicii Moldova cu agențiile de rating privind evaluarea ratingului obligațiunilor financiare ale țării noastre în contextul eventualelor plasări de valori mobiliare pe piețele externe. Proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la datoria sectorului public, garanțiile de stat și recreditarea de stat și a Legii privind achizițiile publice a fost votat în prima lectură de către 52 de deputați.

Proiectul propune extinderea împuternicirilor Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova prin oferirea dreptului de a încheia contracte cu instituțiile financiare specializate. Conform practicii internaționale, în cazul emiterii și listării euroobligațiunilor, în vederea organizării și administrării ofertei, trebuie să fie selectate și semnate contracte cu instituțiile financiare specializate care vor intermedia emisiunea.

O altă prevedere a proiectului ține de posibilitatea de a emite Valori mobiliare de stat (VMS) direct persoanelor fizice prin intermediul unei platforme electronice.

De asemenea, proiectul conține un șir de clauze care au drept scop îmbunătățirea calității datelor privind statistica datoriei sectorului public și a gestionării datoriei de stat a Republicii Moldova în conformitate cu bunele practici internaționale în domeniu.

După adoptare și promulgare, Legea va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Noutăţile partenerilor

comentarii: