image
Sursa foto: Radio Chișinău

Protest la Guvern: Participanții au scandat „Jos corupția!”

Mai mulți veterani ai războiului de la Nistru au organizat astăzi, 9 noiembrie, o acțiune de protest în fața Guvernului. Aceștia se plâng că, deși autoritățile le-au promis multe, nu au realizat nimic pentru cei care au luptat pentru integritatea statului. Veterani au scandat: „Rușine!”, „Jos corupția!”, „Hoții!” .

Andrei Colța, participant la acțiune, spune că acest proteste este împotriva funcționarilor care nu-și îndeplinesc promisiunile față de veteranii de război, transmite IPN. Potrivit lui, veteranilor de război cu grade de dizabilitate li s-a promis că, în caz de necesitate, după prima cerere, vor fi internați în spitale. Altora li s-au promis, de 20 de ani, că le vor fi oferite locuințe și, chiar dacă există decizii de judecată, acest lucru așa și nu s-a întâmplat.

Bărbatul spune că protestul nu are culoare politică, durează de ani de zile. În opinia sa, problemele nu sunt rezolvate pentru că în structurile de stat sunt hoți care „fură statul, fură veteranii, fură pensionarii și întreaga populație”.

Președinte Mișcării refugiaților transnistreni, Anatolie Bîzgu, a declarat că, de la începutul lunii iunie, Consiliul național pentru problemele veteranilor de război de pe lângă premier, al cărui membru este, nu s-a întrunit. Potrivit lui, toate problemele care au fost enunțate de veterani nu au fost soluționate. Nu a fost adoptat nici Planul de acțiuni „Memorie. Onoare. Respect”, care este elaborat deja de un an.

Anatolie Bîzgu a menționat că există decizii ale instanțelor de judecată cu privire la asigurarea cu spațiul locativ a veteranilor de război și a persoanelor care au activat în organele de poliție. Și există cel puțin 30 de veterani care dețin decizii judecătorești irevocabile, prin care statul e obligat să le ofere locuințe, dar acest lucru nu se întâmplă.

Anatolie Bîzgu a mai spus că veteranii au înaintat demersuri prin care au solicitat ca funeraliile veteranilor să fie gratuite, iar cei care au decorațiuni de stat să fie petrecuți pe ultimul drum cu onoruri militare.

Participanții la acțiunea de protest solicită convocarea cât mai urgentă a Consiliului național pentru problemele veteranilor de război de pe lângă prim-ministru.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: