image
Sursa foto: jurnal.md

Dodon: Fiecare sat va primi câte 1 milion de lei pentru drumuri; Expert; Dacă banii nu vin, cetățenii vor întoarce datoriile

„Nu guvernul ne repară drumurile. Cetățenii care au mașini achită pe an circa 10 mii de lei, accize, TVA la benizină, taxa rutieră și merită să aibă un drumuri bune.”

Deși ieri Curtea Constituțională a suspendat acordul privind creditul rusesc de 200 mln euro, astăzi în cadrul emisiunii sale „Președintele răspunde”, Igor Dodon a declarat că fiecare sat va primi câte 1 milion de lei din creditul rusesc pentru reparația drumurilor, în contextul proiectului „Drumuri bune”, care va fi demarat de săptămâna viitoare.

În buget au fost prevăzute 1,3 miliarde de lei pentru drumuri. Aceștia sunt bani de la ruși. În fiecare sat va fi alocat câte cel puțin un milion de lei pentru rezolvarea unei probleme concrete din localitate privind drumurile, care vor decide primarul, consilierii, împreună cu localnicii”, a declarat Dodon.

Expertul economic Veaceslav Ioniță a declarat pentru jurnal.md că reparațiile drumurilor pot începe și fără a avea banii, însă dacă aceștia nu vin, rămâne datorie pe care guvernul o va achita din buzunarul cetățenilor.

Procedural trebuie în primul rând să aibă loc întâlnirea guvernului și trebuie să aprobe lista de localități care vor primi banii. Admitem că s-au aprobat 898 de localități câte 1 milion de lei, e clar că va apărea întrebarea de ce câte 1 milion de lei, deoarece până acum se împărțea după numărul de populație. După aceasta, fiecare primărie trebuie să anunțe concurs, sau se va face centralizat. Concursul poate dura o lună, două, apoi firma trebuie să înceapă lucrările. Guvernul va avea nevoie de bani prin luna septembrie, octombrie, dar pentru asta ei trebuie să fie siguri că au acești bani. Dacă nu vin banii, rămâne datorie, pe care guvernul o va achita anul acesta, la anul, din buzunarul cetățenilor”, susține expertul.

Ioniță menționează că pentru prima dată în istoria Moldovei bugetul are o instabilitate fără precedent, 35% din cheltuielile bugetare sunt planificate din împrumuturi și puține granturi. Ceea ce ne oferă Fondul European și Comisia Europeană practic ne acoperă efectele COVID-ului.

Lumea a uitat, dar guvernul înainte de criză a aprobat un buget puțin realist, cu 10 miliarde din acorduri și împrumuturi, banii pe care guvernul nu i-a obținut niciodată. Drumurile rămân o prioritate, dar să nu uităm că noi avem Fondul Rutier care se formează din accize de la benzină, deci fiecare șofer când face plinul, plătește în fondul rutier. Nu guvernul ne repară drumurile, cetățenii care au mașini achită pe an circa 10 mii de lei, accize, TVA la benizină, taxa rutieră și merită să aibă un drumuri bune”, punctează Veaceslav Ioniță.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: