image
Sursa foto: Cotidianul

Candu: „Dodon nu are legitimitate să inițieze negocieri; Maia Sandu deja trebuia să beneficieze de pază din partea SPPS”

La momentul actual, Igor Dodon nu are legitimitate și nici dreptul moral de a mai iniția consultări cu Parlamentul. De această părere este liderul grupului „Pro Moldova” Adrian Candu.

Deputatul a menționat că pe data de 15 noiembrie cetățenii Republicii Moldova i-au acordat vot de neîncredere lui Igor Dodon si i-au arătat că doresc o schimbare. „Cetățenii Republicii Moldova i-au spus clar lui Dodon să plece și i-au arătat direcția de plecare din istoria acestui stat. Aproape un milion de cetățeni au cerut o schimbare. Din această cauză, noi, cei din „Pro Moldova”, nu vom accepta niciun dialog și nicio consultare cu președintele Igor Dodon, ci doar discuții cu partidele parlamentare și președintele nou ales”, a spus Candu.

Liderul grupului Pro Moldova a mai spus că dacă e să vorbim de corectitudine, în pofida faptului că lui Igor Dodon i-a mai rămas o lună de mandat, președintele ales Maia Sandu ar trebui deja să beneficieze inclusiv de protecție din partea Serviciului de Protecție și Pază de Stat. „Ar fi fost corect ca responsabilii de la acest serviciu să-i asigure această protecție deoarece președintele ales are calitate oficială”, a spus Candu

Totodată o încurajăm pe doamna Maia Sandu să examineze posibilitatea lansării unui dialog cu Parlamentul, până la învestirea sa în funcția de președinte al Republicii Moldova. Trebuie să stabilim de comun acord când și cum vor fi declanșate alegerile parlamentare anticipate, cum este guvernată țara până la anticipate și cum acționăm pentru estomparea impactului dezastruos al crizei pandemice asupra economiei”, a mai spus deputatul. 

Amintim că, ieri, 16 noiembrie, Igor Dodon a anunțat că va iniția consultări cu toate fracțiunile parlamentare pentru a evita criza politică din RM. „Azi am discuții cu PSRM, mâine invit PDM, apoi vom discuta cu PAS și cu Platforma DA și alte formațiuni, ca să înțelegem viziunile acestora. Avem de votat bugetul, politica fiscală, proiecte stipulate în programul cu FMI. Vom merge în trei cu Ion Chicu și Zinaida Greceanâi la aceste discuții”, a anunțat Igor Dodon.

Azi Platforma DA și PDM au anunțat că nu vor participa la discuțiile inițiate de Igor Dodon.

Solicitat de Jurnal.md, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, ne-a confirmat că la două zile după alegeri, președintele ales Maia Sandu încă nu beneficiază de pază de stat. Serviciul de Protecție și Pază de Stat (SPPS) este în subordinea președintelui țării, prin modificările efectuate în iulie 2019. În aceste condiții Maia Sandu ar urma să primească pază de stat la indicațiile președintelui în exercițiu, Igor Dodon.

Noutăţile partenerilor

comentarii: