image
Sursa foto: captură video

Viorel Morari revine la dosarul „sacoșei”: Igor Dodon trebuia să fie audiat ca potențial bănuit, nu ca martor

Procurorul-șef suspendat al Procuraturii Anticorupție vine cu noi dezvăluiri pe marginea subiectului cu sacoșa cu bani pe care ar fi primit-o șeful statului Igor Dodon de la fostul lider PD, Vladimir Plahotniuc. Potrivit lui Morari cel mai important detaliu prin care Procuratura a dispus neînceperea urmăririi penale pe baza acestor imagini a fost că toți cei care apar acolo au fost audiați în calitate de martori, ci nu de bănuiți. „A fost audiată în calitate de martor, persoana care trebuia să fie audiată ca potențial bănuit, și anume Igor Dodon, care este cel care primește sacoșa”, a declarat Morari.

Viorel Morari a mai declarat că dosarul trebuia să fie investigat până la capăt, atât încât existau bănuieli rezonabile, procurorii având în posesie și alte filmulețe video din acea serie. Acestea, însă, ar fi fost intenționat separate în procese diferite pentru a dispune neînceperea urmăririi penale din motive de lipsă a probelor.

Imaginea în sine confirmă anumite circumstanțe. Procurorii având alte secvențe audio, având dosarul finanțării PSRM, au separat aceste episoade pe procese penale diferite și a dispus neînceperea. Aceasta s-a făcut pentru a evita administrarea probelor ce ar demonstra necesitatea pornirii urmării penale, inclusiv pe acest episod. Procurorul general urma să pornească urmărirea penală, atât incât în video se observă trei persoane, dar și una de gen femenin care urma să fie audiată. O altă încălcare în viziunea mea de procuror este ca a fost audiată în calitate de martor, persoana care trebuia să fie audiată ca potențial bănuit, și anume Igor Dodon, care este cel care primește sacoșa. Dânsul a fost audiat anul trecut, iar acum cel mai probabil doar a fost reluată urmărirea penală și s-au făcut investigații suplimentare”, a declarat Morari în cadrul talk-showului „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

Acesta a mai dezvăluit și mărturiile lui Serghei Iaralov, pe care acesta le-a făcut în 2019.

„În audieri a fost audiat în calitate de martor Iaralov Serghei, unde Iaralov afirmă că Igor Dodon primește în jur de 600-700 mii de dolari pentru finanțarea PSRM din Federația Rusă. A precizat că Federația Rusă în toată această perioadă a finanțat PSRM. Acestea sunt declarațiile lui Iaralov făcute anul trecut și care se mențin în cadrul procesului penal. Astfel procurorii urmau să contrapună imaginile video cu declarațiile martorilor”, a mai precizat Viorel Morari.

Morari a mai declarat că trebuia de solicitat organelor competemte audierea lui Vladimir Plahotniuc în calitate de martor pe marginea acestui proces penal.

„Locul aflării lui Plahotniuc din câte știu este cunoscut. Trebuia solicitată audierea. Aceeași pași urmau să fie întreprinși și în cazul lui Iaralov. Să se stabilească locul aflării acestuia. Cel mai important este că atunci când vine vorba de dosarul finanțării PSRM, se audiază toate persoanele în calitate de martor, ceea ce este contrar codului de procedură penală, când există bănuială, să fie audiat în calitate de bănuit. Atunci de ce nu m-au audiat și pe mine în calitate de martor privind dosarele de îmbogățire ilicită sau spălare de bani”, spune Viorel Morari.

Amintim că pe data de 18 mai, deputatul Partidului Platforma DA Iurie Reniță a publicat un filmuleț, în care se vede cum Plahotniuc îi înmânează o pungă lui Igor Dodon. Reniță spune că în acea sacoșă s-ar fi fost bani.

Noutăţile partenerilor

comentarii: